18+/fotók

2018.09.13. 07:00

Nehéz kideríteni az igazságot a földvári sertés-botrány ügyében

Újabb, egyre szövevényesebb részletek derülnek ki a tiszaföldvári sertéselhullás ügyében. Hivatalos részről konkrétumot eddig csak Hegedűs István polgármestertől hallhattak a lakosok.

Joó Zsuzsa

A településvezető hétfőn azt nyilatkozta, augusztus 20-a előtt a szellőző rendszer meghibásodása okozta az állatok elhullását a felügyelet nélkül hagyott telepen. Összesen 168 disznó pusztult el.

Testüket ideiglenesen egy árokba tették és rájuk földet szórtak, de hamarosan elszállították a tetemeket. A polgármester szerint minderről a Mezőtúri Járási Hivatal is tudott.

Az eljárás több szálon indult el. Az illetékes járási hivatal, a katasztrófavédelem, és a fő állatorvos is vizsgálódik. Jelenleg a telep állategészségügyi zárlat alatt áll. Hegedűs Istvánt úgy tájékoztatták, a lakosokat nem fenyegeti semmilyen járvány, vagy fertőzésveszély, sőt, már kellemetlen szag sem érzékelhető.

A nyilatkozat előtt és után is többen az önkormányzat felelősségét firtatták, néhány lakos szerint a városvezetés egyszerűen nem akart tudomást venni a problémáról, hiába jelezték nekik.

– A közösségi oldalon olvasható olyan komment, amely szerint én és a testület eltussolta az ügyet. Ez minden alapot nélkülöz, emiatt kezdeményezni fogom a megfelelő jogi lépést – reagált a vádakra a polgármester.

Mindezt a helyiek egy csoportja nem hagyja annyiban, a soron következő, csütörtökre összehívott lakossági fórumon szembesíteni akarják a városvezetőket a tényekkel és a bizonyítékokkal.

Fotó: Beküldött fotó

Mindeközben a NÉBIH is „nyomoz”. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – a tudomásszerzést követően, azaz szeptember 8-án – haladéktalanul elkezdte a helyszíni vizsgálatot.

Nyilatkozatuk szerint az ellenőrzés időpontjában a sertéstelepen, illetve az elföldelés helyén nem észleltek jelentős szaghatást. (A lakosok szerdán még mindig panaszkodtak a nem szűnő szagokra.)

A NÉBIH ugyanakkor megerősítette: a nagymértékű elhullást a szellőztető rendszer meghibásodása okozhatta, ami állatvédelmi szempontból kifogásolt.

Az állattartó azonban több más szabályt is megsértett: az állati eredetű melléktermékeket nem az előírásoknak megfelelően kezelte, de felmerült az állategészségügyi előírások megsértése, az engedély nélkül végzett tevékenység, valamint a hulladékgazdálkodás szabályainak megsértése is.

Amennyiben a vizsgálatok további hiányosságokat is feltárnak, végső soron a telep működését is megtilthatja az illetékes járási főállatorvos, továbbá a tartót eltilthatják az állattartástól.

Ha azt hisszük, a hatóság ezzel felderítette az ügyet, vélhetően tévedünk. A sertéstelep volt dolgozója állítása szerint ugyanis nem az augusztusi elhullás volt az első a telepen. Az elmúlt pár évben összesen 3500 elhullott disznót „földeltek” el a környéken.

Fotó: Beküldött fotó

Megtalálásuk a volt munkatárs szerint nem bonyolult: ő megmutatná, hová ásta el a tetemeket, amik könnyen beazonosíthatóak az állatok fülében található biléta segítségével. Őt azonban hétfőig senki nem kereste ez ügyben.

Mivel a helyiek úgy vélik, a hatóság nem elég gyorsan és nem is hatékonyan végzi az ellenőrzést, ezért néhányan „magánnyomozásba” kezdtek. Főleg, miután a Facebook-csoportjukba feltöltött, a telepen készült videók és hozzászólások eltűntek a közösségi oldalról. Erről Zombor Zsuzsanna, a netes csoport adminja, az oldal kezelője számolt be hírprotálunknak.

A csoport tagjainak most sikerült olyan, szintén a földvári telep közelében készült tavaszi fotókat megszerezniük, melyeken az látszik, ahogy több tíz malacot földelnek el éppen egy markolóval. Ez bizonyítja szerintük azt, hogy nem egyedi történés volt az augusztusi, a borzalmas állapotok folyamatosan fennálltak a telepen..

Soós Antal tiszaföldvári önkormányzati képviselő szerdán reggel egy televíziós műsoron keresztül a média segítségét kérte, hogy járjanak utána: léteznek-e a volt dolgozó által említett sertés-tömegsírok.

Fotó: Beküldött fotó

A rejtélyes ügyre már a Greenpeace is felfigyelt, ma (csütörtökön) Tiszaföldvárra utazik néhány képviselőjük, hogy vizsgálódjanak. Úgy tudjuk, a környezetvédők állatkísérletekre gyanakodnak, de nem csak Tiszaföldváron, hanem más (azonos érdekeltségi körbe tartozó) környékbeli sertéstelepen is.

Például Cibakházán, ahol híreink szerint szerdán délelőtt „sürgős” takarításba kezdtek a dolgozók. Az igyekezet oka állítólag a vizsgáló hatóság(ok) délutáni érkezése volt. Erről a Kormányhivatalt is megkérdeztük, de csak a következő rövid választ kaptuk: „Az üggyel kapcsolatos eljárás folyamatban van.”

Hegyes Zoltán, Cibakháza polgármestere nem értesült az esetleges ellenőrzésről, de azt megerősítette, hogy szerda délután feltűnően nagy mozgás volt a cég parkolójában. Hangsúlyozta: közös érdek, hogy kiderüljön, mi történt Tiszaföldváron és náluk is.

A cibaki cég ügyvezetője hírportálunknak nem kívánt nyilatkozni, azt üzente, forduljunk a kormányhivatalhoz válaszért. Hírek, vádak, tények és feltételezések: egyelőre itt tart a tiszazugi sertés-botrány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában