jászkunság

2018.09.30. 08:15

Újra bekerülhetne a tanrendbe a közlekedési ismeretek tárgy

A kezdő gépjárművezetők nagyjából kétszer annyi balesetet okoznak, mint rutinos társaik. A rendőrség szerint már általános iskolában el kellene kezdeni a fiatalok a közlekedésre való nevelését.

Czakó Nóra

Újra bekerülhet a középiskolák tanrendjébe a közlekedési ismeretek tárgy – jelentette be nemrég Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Az ok pedig nagyon egyszerű: az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, Óberling József ezredes szerint a kezdő gépjárművezetők nagyjából kétszer annyi balesetet okoznak, mint rutinosabb társaik.

Ezért már évtizedek óta el kellett volna kezdeni nemcsak a közép-, hanem az általános iskolákban is a közlekedésre való nevelést.

Magyarországon a friss jogosítványosok aránya a járművezetői engedéllyel rendelkezők között körülbelül négy-öt százalék, viszont a baleseteknek arányukhoz képest éppen a dupláját, nyolc-tíz százalékát okozzák.

Jellemzően a tizenhét-huszonnégy éves korosztályba tartozókról van szó, olyanokról, akik a saját képességeiket jócskán túl-, a közlekedésben rejlő veszélyeket pedig alulbecsülik. A két magatartás együtt pláne életveszélyes szituációkat teremt, mikor a nem kellően rutinos és megfontolatlan sofőrök nagy kockázatokat vállalnak.

Kosztyó Gábor alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy megyénkben nem a fiatalok okozzák a legtöbb balesetet, hiszen a tizennyolc és huszonöt év közöttiek idén, augusztus 31-ig több mint hetven esetben voltak vétkesek, míg a negyvenegy és ötvenkilenc év közöttiek több mint száz balesetnél.

A hatvan év felettiek is több balesetet okoztak, mint a fiatalok, megközelítőleg százat. Ez a statisztika azonban nem csak a járművezetőkre vonatkozik, hanem például a kerékpárosokat és a gyalogosokat is magában foglalja.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a közlekedés biztonságának alapvető eleme az ember, ezért kiemelten fontos az élethosszig tartó tanulás.

Ennek pedig szerves részét kell, hogy alkossa a közlekedésre nevelés és képzés, mely során oktatni és informálni kell a közlekedőket. A kisgyermekkorban kezdett és később egymásra épülően folytatott hatékony közlekedésre felkészítés jótékony, hosszú távú társadalomformáló hatásokkal bír.

Hiszen a gyerekek nemcsak kicsiként közlekednek biztonságosan, hanem, ha valóban hatékony az oktatás, akkor beleivódik a viselkedésmintájukba, amit felnőttkorukra is magukban hordoznak. Sőt, továbbadják környezetüknek és saját gyerekeiknek is.

Még 2011-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, együttműködve az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal és a Közlekedéstudományi Intézettel, kidolgozta az „Élet Úton” programot, mely a biztonságos közlekedésre felkészítést célozta meg.

A rendőrség rendszeresen tart baleset-megelőzési előadásokat, és szervez vetélkedőket minden korosztálynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában