SZOLNOK

2018.10.01. 14:43

A jövő múzeumpedagógiai feladatairól tanácskoztak Szolnokon

A megyeszékhelyen tartották az idei Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó és Díjátadó ceremóniát.

Szathmáry István

Az esemény, melynek házigazdája a Damjanich János Múzeum volt és az Aba-Novák Agóra Kulturális központ adott neki otthont, egyben a Múzeumok Őszi Fesztiválja-rendezvénysorozat kezdetét is jelentette.

A napirend elején Szalai Ferenc, Szolnok polgármestere, Fekete Ferenc kultúráért felelős államtitkár és dr. Bereczky Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese üdvözölte az ország minden részből érkezett, mintegy kétszázötven meghívottat.

Az előadások mellett Fekete Péter államtitkár, Kassai Hajnal, múzeumi főosztályvezető, dr. Bereczki Ibolya főigazgató-helyettes, Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ megbízott igazgatója, és dr. Végh Katalin, a Vidéki Múzeumok Szövetségének képviselője elismeréseket is adott át.

Múzeumpedagógiai nívódíjat kapott a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a Tatabányai Múzeum Bányászati Múzeum és Ipari Skanzen, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Különdíjban részesült Topolya Község Múzeuma.

A Kiváló Múzeumpedagógus díjat Joó Emesének, a budapesti Néprajzi Múzeum munkatársának ítélték oda. Az előadások végén rövid interjút kértünk dr. Bereczky Ibolyától a helyszínválasztásról és a múzeumok jövőjéről, aki elmondta, hogy ebben része volt a szolnoki Damjanich János Múzeummal és a megye múzeumaival kialakított szoros szakmai együttműködésnek.

– Két olyan múzeumi koordinátor is dolgozik itt, aki benne van az országos vérkeringésben, Szolnokra hozzák azt a tudást, amivel megpezsdítették a város és a múzeum közötti viszonyt. Így került most itt a sor a rendezvényre. A múzeumok jövőjéről megtudtuk, hogy ma azoknak egy ingerekben gazdag kulturális piacon kell, hogy kiharcolják a helyüket.

– A múzeumpedagógia nyitást jelent az emberek felé, s mozgás, gyors cselekvés is kell ahhoz, hogy egy gyakran profitorientált környezetben ne szoruljanak háttérbe. A növekvő turizmus ugyanakkor nagyobb érdeklődést is jelent, amiben az általuk bemutatott hiteles tartalommal, új technikákkal, megközelítési módokkal a múzeumoknak is növekvő esélyei vannak.

– Ma Magyarország lakossága tízmillió alatt van, de a múzeumokban évente ennél több ember fordul meg. A megyében is van olyan intézmény, melynek éves látogatószáma megegyezik a település lélekszámával. Az a célunk, hogy a jövőben az általuk nyújtott élménnyel természetes legyen a múzeumba járás – zárta szavait dr. Bereczki Ibolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában