JÁSZKUNSÁG

2018.10.24. 06:45

Autósok vs. bringások: mi a szabály az egyirányú utcákban?

Autós és egy kerékpáros gyakran keveredik nézeteltérésbe. Főként, ha egyirányú utcákban találkoznak szembe egymással. A problémát nem szabad félvállról venni, hiszen komoly baleset lehet a vége.

Szilvási Zsuzsa

Fotó: Mészáros János

Az előírások szerint ugyanis az egyirányú utcákba behajthatnak szemből a kerékpárral közlekedők, ha ezt tábla engedélyezi számukra. A megyében azonban egyelőre igen kevés településen alkalmazzák ezeket a jelöléseket.

Kétpó azon kevés települések egyike, ahol találkozhatunk ilyen kiegészítő táblákkal.

– Évek óta működik ez a közlekedési rend a község központjában, s úgy tűnik, teljesen bevált – mondta el kérdésünkre válaszolva Keresztes Péter, a település polgármestere.

– Az érintett utcák ahhoz túl keskenyek, hogy kétirányú autós forgalom haladhasson rajtuk, viszont a faluban az emberek többsége kerékpárral közlekedik. Ők kényelmesen elférnek egy autó mellett, így értelmetlen lett volna a bicikliseknek is megszabni, hogy melyik irányból haladhatnak.

Szolnokon éppúgy, mint a megye más városaiban, számos problémát okoz a közlekedési szabályok ismeretének a hiánya, amelynek akár végzetes következményei is lehetnek. Mindezt csak tetézi, hogy egy-egy szabályt a közlekedők saját szájízük szerint értelmeznek.

Gyakran követnek el szabálytalanságot a kerékpározók azzal, hogy forgalommal szemben behajtanak az egyirányú utcába, pedig tilos, amíg azt egy kiegészítő tábla meg nem engedi. A kerékpárok legnagyobb előnye, hogy gyors közlekedést biztosít kisebb távolságokon, amelyet a biciklizők tovább akarnak fokozni azzal, hogy kis utcákon, egyirányú utcákon vágnak át úti céljuk eléréséhez.

Fotó: Mészáros János

Tudni kell azonban, hogy az autósok, amennyiben az egyirányú utcát jelző tábla alján nincs kitéve kiegészítő tábla, amely felhívja a figyelmüket a kerékpározókra, akkor nem számítanak arra, hogy velük szembe érkezhet jármű.

– Azzal tisztában kell lenni, hogy aki a kiegészítő tábla hiányában behajt egy egyirányú utcába a forgalommal szembe, megszegi a szabályokat – magyarázta Vasas Attila szolnoki gépjárműoktató.

– Sok balesetveszélyes helyzetet okoz, hogy hirtelen felbukkan egy kerékpáros ott, ahol nem számítunk rá. A tanulóinkat próbáljuk felkészíteni rá, hogy ne érje váratlanul őket egy ilyen szituáció sem, de ez olykor még gyakorlott autósnak sem könnyű.

– Bizony többször előfordult már, hogy akár vizsgán is vészfékezni kellett a figyelmetlen kerékpárosok miatt. Jómagam azt se tartanám elképzelhetetlennek, hogy a kerékpárosoknak is le kelljen tenni egy könnyített KRESZ-vizsgát annak érdekében, hogy valóban biztonságosan közlekedjenek.

Számos veszélyes helyzet alakul ki azoknál az eseteknél is, ahol a kerékpárút megléte ellenére a biciklizők a gyalogosokat veszélyeztetve a járdán, vagy a forgalmas úttesten közlekednek. Pedig a KRESZ egyértelműen fogalmaz: amennyiben van kijelölt kerékpárút, úgy a kerékpárosoknak azon kell haladniuk.

Amennyiben ennek nem tesznek eleget, velük szemben is lehet szankcióval élni. A rendőrök azonban ritkán ellenőrzik a bicikliseket.

Az elmúlt évek baleseti statisztikája alapján látszik, hogy a kerékpárosok folyamatosan a második helyet birtokolják a balesetet okozók és elszenvedők között, a személyautók után. Ez azért is figyelemfelkeltő, mert a kerékpározók nem rendelkeznek annyi biztonsági felszereléssel, védtelenek a legtöbb sérüléssel szemben.

Megelégelték a szabálytalanságot

Ülve tilos, tolva szabályos! – hirdeti a tábla Túrkeve több gyalogátkelőhelyénél is, a figyelmeztetve a kerékpárosokat, hogy mindenképpen szálljanak le járművükről a zebra előtt.

A város önkormányzata nemrégiben a legforgalmasabb, belvárosi, illetve iskolák, óvodák közelében lévő gyalogátkelőhelyeknél helyezett ki figyelmeztető táblákat. Megelégelték ugyanis, hogy sok biciklis nem tartja be a KRESZ szabályait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában