SZOLNOK MEGYE

2018.10.06. 06:55

Bővül a Bursa-ösztöndíjra jogosultak köre és a rezsicsökkentést is kiterjesztik

A kormány kiterjesztette az egyszeri rezsicsökkentésről szóló rendelkezését a kedvezményben korábban nem részesült háztartások számára. A szolnoki lakóhellyel rendelkező fiatalok ez évben is pályázhatnak a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati szociális ösztöndíjra.

A kormány a kiterjesztett rezsicsökkentéssel azokat is támogatja, akik például tűzifával melegítik fel az otthonukat. Az igénybejelentés október 15-ig megtehető

Fotó: Csabai István

A mögöttünk hagyott télen a vezetékes gázzal fűtőknek és a távfűtési rendszerbe kötött ingatlanok tulajdonosainak a szolgáltató felé irányuló fizetési számlán jóváírtak 12 ezer forintot.

Az egyszeri rezsicsökkentési programot a kormány teljeskörűen kívánja kiterjeszteni azáltal, hogy bevonják a támogatásba azokat is, akik például tűzifával, szénnel, fűtőolajjal vagy palackos gázzal melegítenek. Az érintett háztartásoknak október 15-ig igénybejelentő nyilatkozatot kell benyújtaniuk az önkormányzathoz.

A határidő jogvesztő, ami azt jelenti, hogy október 15. után semmilyen indokkal nem lehet az igénybejelentést benyújtani! Az igénybejelentő nyilatkozat beszerezhető a polgármesteri hivatal szociális támogatások osztályán, a Belvárosi Ügyfélközpontban, illetve letölthető a www.szolnok.hu honlapról.

Az igénybejelentésben meg kell jelölni az igényelt fűtőanyag fajtáját (tűzifa, szén, propán-bután palackos gáz, propán-bután tartályos gáz, fűtőolaj, pellet/brikett), melyet a későbbiekben módosítani nem lehet!

A kormány a kiterjesztett rezsicsökkentéssel azokat is támogatja, akik például tűzifával melegítik fel az otthonukat. Az igénybejelentés október 15-ig megtehető
Fotó: Csabai István

Az igénybejelentésnek feltétele annak tudomásul vétele, miszerint a Katasztrófavédelmi Főigaz­gató­ság ellenőrzi, hogy a bejelentő háztartása korábban téli rezsicsökkentésben nem részesült.

Amennyiben az ellenőrzés során valószínűsíthető, hogy az igénybejelentő rosszhiszeműen járt el, az önkormányzat szabálysértési vagy büntetőeljárást kezdeményez!

A szükséges források önkormányzatonkénti összegéről október 31. után születik kormánydöntés. Az önkormányzatok ezt követően kiválasztják azokat a vállalkozásokat, ahol az igényelt fűtőanyag átvehető, amennyiben ez szükséges, közbeszerzési eljárás keretében.

Szolnok az idei évben is csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Szociális Ösztöndíj­pályázat 2019. évi fordulójához, így októberben már a 19. alkalommal írta ki a pályázatot a szolnoki lakóhellyel rendelkező fiatalok részére.

Az ösztöndíjpályázat a felsőoktatási intézmények hátrányos helyzetű hallgatói számára nyújt rendszeres anyagi segítséget. Az elbírálás tanulmányi eredménytől függetlenül, kizárólag szociális rászorultság alapján történik.

A pályázatot azok a fiatalok nyújthatták be, akik főiskolai, illetve egyetemi hallgatók, valamint azok is, akik csak jövőre kívánják elkezdeni felsőoktatási tanulmányaikat. Az ösztöndíj nagysága minden évben a rendelkezésre álló pénzügyi kerettől és a jelentkezők számától függ.

A korábbi években erre a támogatásra 8 millió forint állt rendelkezésre, idén már 10 millió forint osztható el a pályázók között. A támogatás felső jövedelemhatára a korábbi 65 ezer forintról 80 ezerre emelkedett.

Pályázatot az előző évben 138 fiatal nyújtott be és közülük 111 pályázó nyerte el az ösztöndíjat. Az egészségügyi, sport, turisztikai és szociális bizottság novemberi ülésén döntött a támogatások összegéről.

Az ösztöndíj mértéke az elért pontszámok alapján idén havi hatezer-­ötszáz és tízezer forint között alakult. Az ösztöndíjnak ez csak az önkormányzati része, mely kiegészül a felsőoktatási intézményrésszel. A megyei önkormányzat döntésétől függően a támogatás további összeggel egészülhet ki.

A pályázati kiírás a város honlapjáról is letölthető, de beszerezhető a Szociális Támogatások Osztályán, illetve a Belvárosi Ügyfélközpontban. A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje: 2018. november 6.

A beérkezett pályázatokat a közgyűlés Egészségügyi, Sport, Turisztikai és Szociális Bizottsága december 6-ig bírálja el, döntéséről és annak indokáról a pályázókat december 10-ig az EPER-Bursa rendszeren keresztül elektronikusan vagy postai úton értesíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában