Jászkunság

2018.10.04. 17:13

Egyre több általános iskolás használ saját laptopot megyénkben

A mai fiatalok több mint felének már 14 éves kora előtt volt saját számítógépe, így manapság egy laptopvásárlással kiegészített iskolakezdés akár százezres költséget is jelenthet, derült ki egy műszaki áruházlánc legfrissebb felméréséből. Míg jegyzetelni a legtöbben, köztük a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek közel kétharmada is, még mindig papírra szeretnek.

Czakó Nóra

Megyénkben már általános iskolások is használnak saját laptopot

Fotó: Shutterstock

A fiatalok egyre korábban megismerkednek a technika vívmányaival, tablet, okostelefon írni-olvasni nem tudó apróságok kezében is látható. Ugyanakkor a legtöbben még mindig papírra jegyzetelnek, a megyeiek közel kétharmada is így tesz a felmérés szerint.

De akárhogyan is van, felnőttkorunkra igazi „kütyühalmozókká” válunk. Tízből négy ember vallja, hogy az elmúlt egy évben nem sűrűn volt nyomtatott könyv a kezében, ennek ellenére a magyaroknak csak közel 15 százaléka gondolja azt, hogy a nyomtatott könyvek kora lejárt.

A felmérés szerint a többség azt vallja, hogy egyetemista vagy főiskolás korában, de ötből egy embernek már általános iskolában vagy gimnáziumban megvolt az első gépe.

A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a trend az, hogy a mai fiatalok legtöbben tizennégy éves koruk előtt kapták meg első laptopjukat vagy tabletjüket, a negyven felettiek viszont csak egyetemista, illetve főiskolás korukban jutottak hozzá az első ilyen készülékükhöz.

– Körülbelül két évvel ezelőtt, huszonnyolc éves koromban vettem magamnak egy saját laptopot, amikor már nélkülözhetetlen lett a munkámhoz. Azelőtt az otthoni asztali gépünket használtam, hiszen nem nagyon volt szükségem rá, csak időnként, az egyetemi tanulmányaim során.

– Később pedig az okostelefonomon szinte mindent el tudtam intézni, amit kellett – mondta hírportálunknak a szolnoki Horváth Katalin.

– A nálam tizenhat évvel fiatalabb öcsémnek azonban már általános iskolás korában volt saját laptopja, sőt okostelefonja és tabletje is. Szinte az összes osztálytársának volt már akkor mobilja és számítógépe, így persze neki is kellett.

– Az öcsémnek viszont már sokkal többször van szüksége számítógépre a tanulmányaihoz, főleg most, hogy középiskolás lett, mint nekünk volt annak idején. A nálam négy évvel fiatalabb húgom is csak a főiskolás évei alatt kapott saját laptopot – tette hozzá.

Megyénkben már általános iskolások is használnak saját laptopot
Fotó: Shutterstock

Minél fiatalabb tehát valaki, manapság annál korábban kezdi a digitális életet: a műszaki áruházlánc felmérése szerint a 20–29 évesek több, mint felének már általános iskolában volt saját laptopja. Ez ráadásul jelentős többletköltséget is jelenthet a családoknak.

A felmérésben résztvevők 40 százaléka szerint már egy általános iskolai évkezdés is százezres költséggel járhat, hiszen laptopra már ilyen korban is szükség van.

A témában a generációs eltérések mellett jelentős nemek közti különbség is megfigyelhető. Míg a férfiaknak a harmada, addig a nőknek csupán 8 százaléka kapott általános iskolában saját gépet. Ezzel szemben, vagy ezzel párhuzamosan pedig egyetem alatt a nők 63 százaléka vásárolt vagy kapott saját laptopot.

Országosan ez a minta a következőképpen alakul: Jász-Nagykun-Szolnok megyében az általános iskolában, Fejér megyében a gimnáziumban, míg például Csongrád megyében az egyetem alatt használnak először saját gépet a fiatalok.

Kevésbé vagyunk függők

A megyeiek 38 százaléka szerint a gyerekeket minél hamarabb, akár már óvodáskorukban meg kellene tanítani a digitális eszközök használatára. Ez összhangban van az áruházlánc tavalyi felmérésének eredményével, miszerint minden harmadik magyar már akár hétéves kortól saját digitális eszközöket adna a gyerekek kezébe.

A felmérésben részt vevők közel háromnegyedének egy vagy két laptopja, tabletje vagy asztali gépe van otthon, ám majdnem minden tizedik válaszadónál több mint négy ilyen készülék is hever valahol a lakásban. Elenyésző azoknak a száma, akiknek egyetlen számítógépe vagy tabletje sincs.

Megyénkben általában maximum egy számítógépet tartanak otthon. A felmérés arra is rámutatott, hogy tanulmányaikhoz vagy munkájuk során a kitöltők kétharmada használ rendszeresen számítógépet vagy laptopot, egyharmaduknak viszont egyáltalán nincs rá szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában