meg is fenyegette

2018.10.28. 11:30

Javítóintézetbe kerül a fiú, aki iskolatársát rabolta ki Szolnokon

A Szolnoki Törvényszék másodfokú ítéletével jogerősen lezárult annak a fiatalembernek a büntetőügye, aki két éve, egy márciusi délutánon, az egyik szolnoki buszmegállóban előbb erőszakkal elvette az egyik iskolatársa mobiltelefonját, majd amikor a megtámadott fiú azt mondta, hogy rendőrt hív, ha nem adja vissza, azzal fenyegette meg a fiút és barátját, hogy ha bárkinek szólni mernek az esetről, megkeresi és megveri őket.

Szoljon.hu

Az eset 2016. március 7-én délután fél három körül Szolnokon történt. Az ekkor mindössze 15 éves vádlott az egyik buszmegállóban lépett oda a vele egykorú fiúhoz és annak barátjához, és felszólította a fiút, hogy adja oda neki a mobiltelefonját. A fiú nem adta, ezért megragadta a kabátját, lökdösni kezdte, a buszmegálló falához nyomta, és ismét felszólította, hogy adja oda neki a telefont. Ezzel sem jutott előbbre, ezért megfenyegette, hogy „agyonveri”, ha nem adja oda, de ez sem hatott. A fiú nem engedelmeskedett, a készüléket a kezében, a háta mögött tartotta, de ekkor támadója egy hirtelen mozdulattal kirántotta a kezéből.

A fiú ekkor azt mondta, hogy rendőrt hív, ha nem adja vissza a telefont. A támadó azonban őt és a barátját is azzal fenyegette meg, hogy ha a történtekről bárkinek szólnak, megtalálja és megveri őket. A fiatalok ennek ellenére, amint telefonközelbe értek, azonnal értesítették a rendőrséget, akik még aznap őrizetbe vették a támadót.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, rablást követ el számos más eset mellett az, aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett, úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot alkalmaz. Ahogyan bűncselekmény a hatósági eljárásban elkövetett kényszerítés is, amit az követ el, aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy hatósági eljárásban a törvényes jogait ne gyakorolja, vagy a kötelezettségeit ne teljesítse.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság járt el elsőfokon. A Szolnoki Törvényszék 2018. október 17-én meghozott másodfokú ítéletében a büntetlen előéletű vádlottat rablás bűntette és 2 rendeli büntetőügyben hatósági eljárásban elkövetett kényszerítés bűntettének kísérlete miatt 1 év javítóintézeti nevelésre ítélte. Az ítélet jogerős.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában