JÁSZKUNSÁG

2018.11.08. 16:20

A lakás- és az albérletárak is az egekbe szöktek Szolnokon

Aki manapság ingatlant keres ­megvételre a megyében, meglehetősen magas árakkal szembesülhet. Főleg a felkapott helyeken kell mélyen a zsebbe nyúlni. Albérletdíjban sem jobb a helyzet, ugyanis ezek követik a lakásárakat.

Hartai Gergely

– Szolnokon eleinte a legtöbb érdeklődő a ­belvárosba költözne. Sokan azonban csak később ismerik fel, mennyire megnőttek az árak – mondta hírportálunknak Janik Ildikó. Az ­Openhouse szolnoki irodájának tulajdonosa közölte, nincs kiemelt terület, melyik a legnépszerűbb városrész a megyeszékhelyen.

Kizáró tényező esetleg a városközpontba való nehézkes bejutás, vagy a többemeletes házak.

A szolnoki lakásárak egyébként a közelmúltban nagyon megemelkedtek, hiszen átlagosan mintegy 200 ezer forint/négyzetméter áron jegyzik a helyi ingatlanokat. Sokan – éppen a magas költségek miatt – olykor az albérleteket részesítik előnyben.

– Jászberényben például egy kétszobás albérlet 70–80 ezer forintot kóstál. Itt azonban már aligha találni ilyet, ezekhez gyakran még a helyi lakosok is nehezen jutnak hozzá – emlékeztetett az irodavezető. Ez az állapot főként annak köszönhető, hogy az ingatlanokat nagyrészt vendégmunkásoknak adják ki.

– Ha azonban kertes házakról beszélünk, Szolnok környékén Rákóczifalva, Abony és Szajol ingatlanjai a legkeresettebbek. Ezek iránt zömmel a harmincas–negyvenes korosztály tagjai érdeklődnek – taglalta. Kiemelte, Rákóczifalva azért is vonzó, mivel viszonylag közel van Szolnokhoz és az ingatlanárak is kedvezőbbek.

Míg a közeli Szandaszőlősön egy lakóház 15 millió forintba kerül, addig Rákóczifalván már 10 millió forintért is elkelhet egy hasonló adottságokkal rendelkező lakóépület.

A szakember úgy látja, a huszonévesek egyre inkább elhagynák a szülői házat, s mihamarabb új lakásba költöznének. A kiadó lakások között a panellakások reális célként jelennek meg. Szolnoki viszonylatban átlagosan 60–70 ezer forintért lehet panelt bérelni. Az tapasztalható, a legifjabb lakáskeresők számára kevésbé elérhetők a nagyobb alapterületű ingatlanok, így a családi házak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában