TÚRKEVE

2018.11.29. 11:30

A szegregátumokban élőket segítik a felújított bérlakásokkal

Tágas lakóterek, jól szigetelt falak, tetszetős burkolatok. Nem csoda, hogy a most felújított szociális bérlakások iránt igen nagy a kereslet Túrkevén.

Szilvási Zsuzsa

A szegregátumokban élőket segíti a fejlesztés.

Fotó: Mészáros János

A szegregátumokban élőket segíti az a fejlesztés, melynek keretében öt bérlakás újul meg ezekben a hetekben, hónapokban a városban. Ennek köszönhetően nem csak szebbek és kényelmesebbek lesznek ezek a házak, de sokkal gazdaságosabbá is válik a fenntartásuk, így lakói számára kisebb terhet jelent a rezsi kifizetése.

– Egy országos program részeként nyílt rá lehetőségünk, hogy öt ingatlant felújítsunk – mondta el kérdésünkre válaszolva Vida Tamás polgármester.

– Az elmúlt évek során saját erőből már jó néhány házat, lakást korszerűsítettünk, most pedig újabbakra került sor. Néhány hónappal ezelőtt felmértük az állapotukat, ennek megfelelően került sor a munkálatokra. Volt, ahol a tetőszerkezetet is cserélni kellett, volt, ahol burkoltak, újravezetékeltek a munkások, de ablakcserére és szigetelésre mindenhol szükség volt.

Amint a polgármester hozzátette, van olyan lakás, amelyik már elkészült, s néhány héten belül mindenhol befejeződnek a munkálatok.

– Néhány helyre a korábbi lakó költözhet vissza, hiszen élő szerződése van, más lakásokat megpályáztatunk, ezeknek új lakói lesznek – tudtuk meg tőle.

– Nyilván nagy az érdeklődés irántuk, sokan szeretnének ide kerülni. A tervek szerint még ebben az esztendőben befejeződik a felújítás az összes helyszínen, néhány hónapon belül pedig valószínűleg az összes lakásba beköltözhetnek a lakók.

A felújított házakra vastag szigetelés kerül, így alacsonyabb lesz a fenntartásuk.
Fotó: Mészáros János

Túrkevén egyébként viszonylag sok lakással gazdálkodik az önkormányzat. Ezek között szolgálati lakás jellegűek éppúgy vannak, mint szociális bérlakások, de akad néhány olyan is, amelyet piaci alapon ad ki albérletként a város. Ezek ugyanis méretük, adottságaik miatt nem alkalmasak arra, hogy szociális lakásként hasznosítsák őket.

Az önkormányzati lakások iránt változó a kereslet. Néhány évvel ezelőtt előfordult, hogy egy-egy ingatlanra közel harmninc jelentkező is akadt, mostanra ez a szám jelentősen lecsökkent. Az utóbbi időben viszont újra emelkedik. A városban ugyanis szinte nem lehet albérletet találni mostanság, illetve az eladó ingatlanok árai is jelentős mértékben megemelkedtek.

A szegregátumokban élőket segíti a fejlesztés.
Fotó: Mészáros János

A Túrkevén letelepedő új üzemek olyan nagyságrendű munkaerőt igényelnek, hogy más településekről is szép számmal érkeznek ide letelepedni szándékozók.

Próbálnak életmódot is formálni

A programban szereplő lakásokba költöző családok nem csak új otthont kapnak, de segítséget is az életvezetéshez.

A családsegítő szolgálat koordinálásával részt vesznek ugyanis egy olyan tanfolyamon, melyen a mindennapi életben jól hasznosítható ismereteket sajátítanak el, olyan tanácsokat kapnak, melyek az ügyintézés során nyújtanak segítséget. Ennek köszönhetően a későbbiekben talán tudatosabban tudják tervezni jövőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában