JÁSZKUNSÁG

2018.11.15. 06:55

Évek óta emelkedik a házasságkötések száma Szolnokon

Az országos adatok alapján megyénkben emelkedett a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma az idei első félévben: kilencszázszor hangzott el a boldogító igen. A megyeszékhelyen ezzel szemben csak kis mértékben nőtt a házasságkötések száma, a válásoké viszont annál jelentősebben. A statisztika számadatai és egy szakember segítségével jártunk utána annak, hogy vajon mi lehet a változások oka.

Czakó Nóra

Egyre többen házasodnak megyénkben.

Forrás: Varga Benedek fotográfus

Több mint huszonkétezer házasságot anyakönyveztek hazánkban az idei év első félévében, közel két százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A megyéket összevetve azt láthatjuk, hogy a legnagyobb, tizenhét százalékos növekedés szűkebb hazánkat jellemezte.

Az első félévben ugyanis kilencszáz házasságot anyakönyveztek, százharmincnéggyel többet, mint egy évvel korábban. 2017-ben összesen ezernyolcszázötven pár kötött házasságot, ami viszont másfél százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Stiegler Beátától, a szolnoki polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezetőjétől megtudtuk, hogy a megyeszékhelyen évek óta emelkedik a házasságkötések száma, de a növekedés az elmúlt két évben lassult. 2016-ban ugyanis háromszázhúszan, 2017-ben háromszázhuszonketten esküdtek.

Tavaly hat esetben fordult elő, hogy a házasulandók az utolsó pillanatban meggondolták magukat, eredetileg tehát háromszázhuszonnyolc esküvői szándékot jelentettek be nálunk. 2016-ban pedig nyolc menyegző maradt el, így akkor is ugyanannyi pár járult volna az anyakönyvvezető elé.

Ezzel szemben nagyobb mértékben emelkedett a Szolnokon megkötött házasságokhoz kapcsolódó válások száma.

Míg 2016-ban százötvenegy frigyet bontottak fel, addig 2017-ben már száznyolcvanhetet. 2015-ben szintén magasabb volt a válások száma: száznyolcvanhat. A megyei adatok is hasonló képet festenek, hiszen 2015-ben hétszázhetvenhatan váltak el a KSH szerint, 2016-ban viszont csak hatszáznyolcvanketten.

Pappné Szabó Anita szolnoki házassági és párkapcsolati tanácsadó úgy látja, hogy bár vannak, akiknek nehezen megy az elköteleződés, azért még mindig „divat” házasodni.

– Mindenki monogám kapcsolatra vágyik, de hogyha valami probléma adódik, van, aki a könnyebb utat választja, inkább belekezd egy másik viszonyba, ahelyett, hogy javítana a kapcsolatán.

„Megküzdeni, ez az, ami nehezebben megy néhány embernek”

– világított rá Pappné Szabó Anita.

– A hűtlenségnek vagy a házasságok megromlásának az egyik oka, hogy nem beszélgetnek a párok. Általában azért nem, mert nem akarják megbántani a másikat.

– Így azonban azok a konfliktusok, melyekről nem beszélnek, csak gyűlnek, és a végén annyi sérelem lesz bennük, hogy már lehet, hogy nincs kedvük rendbe tenni a kapcsolatukat, és elmegy a „kedvük” a másiktól. Éppen ezért ajánlott már az elejétől fogva mindent megbeszélni – hangsúlyozta a szakember.

Egyre többen házasodnak megyénkben.
Fotó: Varga Benedek fotográfus

A Magyarországon végzett vizsgálatokból kiderül, hogy több tényező is veszélyezteti a házasságokat. Ilyen például a hagyományos munkamegosztás elfogadása, elvetése, a vallásosság, a munka és magánélet összehangolásának problémája, a pár eltérő vagy egyező értékrendje.

Pappné Szabó Anita szerint ez valóban így van. Például, ha a nő szülés után visszamegy dolgozni, át kell beszélni, hogy a férfi hogyan száll be a házimunkába, hogy ne legyen ebből konfliktus. Fontos megbeszélni a női és férfi szerepeket a házasságban.

– Abból is komoly gondok származhatnak, ha a két fél a saját családjából merőben más értékrendet hozott, tehát máshogy nőttek fel. A vallásosságot viszont én nem érzem akkora problémának, emiatt nem szoktak tanácsadóhoz fordulni a párok.

– Fontos, hogy figyeljünk a párunkra, hallgassuk meg a gondolatait, töltsünk együtt minőségi időt, egy legyen a fő célunk, és akkor nem lesz gond! – tette hozzá.

Öt pár is örülhetett az ötvenedik évfordulónak a megyeszékhelyen

Stiegler Beátától azt is megtudtuk, hogy Szolnokon 2016-ban tizenkilenc névadót tartottak, 2017-ben pedig huszonkettőt. 2016-ban húszéves házassági évfordulója két párnak volt, huszonöt éves egynek, harmincöt éves szintén egynek, ötvenéves együttlétüket pedig hatan ünnepelték.

Tavaly egy-egy házaspár büszkélkedhetett húsz, illetve negyvenöt éves évfordulóval, ötvenévessel pedig öt.

GRATULÁLUNK, ÖN MEGTALÁLTA A NAPI KÓDOT!

NAPI KÓD, NOVEMBER 15.: HOZAM1115

A NAPI KÓD BEKÜLDÉSÉVEL ÖN MEGNYERHETI A MAI NAP NYEREMÉNYÉT, A 4 DB 2 FŐRE SZÓLÓ WELLNESS BELÉPŐ EGYIKÉT A HOZAM HOTEL WELLNESS RÉSZLEGÉBE, MELY 2 ÓRÁRA SZÓL.

A KÓDOT ITT KÜLDJE BE, HOGY ESÉLYE LEGYEN A PÁROS WELLNESS BELÉPŐK EGYIKÉRE!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában