GALÉRIÁVAL

2018.11.08. 14:38

Felkészült a télre a közút, bemutatták a gépállományt

Felkészült a hideg télre a Magyar Közút megyei igazgatósága. A közútkezelői gépállomány egy részét a szolnoki mérnökségen mutatták be.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

Sajtóeseményükön arról tájékoztattak, ezentúl négy új Renault tehergépjármű is segíti a hóeltakarítást. Ráadásul egyikük éppen a megyeszékhelyen üzemel majd.

Zsigmond Attila, üzemeltetési és fenntartási osztályvezető elmondta, az idei évtől mintegy harminc kilométer kerékpárutat is a közútkezelő felügyel a megyében. A térség közútjainak síkosságmentesítésére pedig huszonhat hóeltakarító áll készen. Köztük hómarók is. Különösen extrém időjárási viszontagságok esetén pedig az ország más részeiről csoportosíthatnak át eszközöket…

Zsigmond Attila emlékeztetett, útszóró sóból jelenleg több mint négyezer tonnával gazdálkodnak, érdesítő anyagból, zúzalékból pedig mintegy ötszáz tonna van a raktárakban. A sószórási munkák során pedig akkora mennyiségű só, amely a környező növényzet fejlődését károsítaná, nem kerül ki az utakra.

– A hóakadályok megszüntetéséhez egy sürgősségi sorrendhez kell igazodnunk. Eszerint először az elsőrendű utak, aztán a másodrendű utak következnek. Harmadrészt a távolsági autóbuszjáratok útvonalai, majd azok a szakaszok, melyek az ipari központokhoz vezetnek – részletezte a szakember.

Akitől azt is megtudtuk, ezekben a napokban is több megyei út felújításán dolgoznak. S ebben az évben ötvennégy kilométer út fejlesztésével végeztek már. Közel tíz kilométer útszakasz rendbe tétele viszont még nem ért véget. Ezeket a munkákat az év végéig fejezik be a szakemberek. A közútkezelő a télen a megyei 1342 kilométer közút teljes szakaszára fókuszál, ebből csaknem négyszáz kilométernyi főútvonalra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában