Tiszafüred

2018.11.22. 18:28

Jeles plébánosára emlékezik a város

Jeles évfordulót ünnepelhet idén Tiszafüred. November 18-án két évszázaddal ezelőtt látta meg a napvilágot Tariczky Endre. Az iparos családba született plébános alakította meg Tiszafüreden hazánk első vidéki régészeti gyűjteményét.

Ujvári László

A város képviselő-testülete az idei évet Tariczky Endre-emlékévnek nyilvánította. Emlékhéttel, rendhagyó régészeti kiállítással és konferenciával tisztelegnek a helytörténeti szempontból elévülhetetlen érdemeket szerző plébános előtt.

Az ő közreműködésének köszönhetően az 1870-es évektől jelentős feltáró, gyűjtőmunka vette kezdetét Tiszafüred térségében. A város 7000 éve rejtőzködő kincsei címmel idén állandó régészeti kiállítás nyílt a Kiss Pál Múzeumban. A tárlat a gyűjtemény atyja, Tariczky Endre nevét viseli. November közepén pedig meghirdették a Tariczky-emlékhetet.

A katolikus plébános a 48-as szabadságharc idején hazafias szónoklataival tűnt fel. 1862-ben Tiszafüredre költözött. 1892-ben a város díszpolgára lett. Ő volt az, aki megalapította az ország első vidéki régészeti gyűjteményét, a Kiss Pál Múzeum elődjét. 1912. május 10-én hunyt el, Tiszafüreden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában