SZOLNOK MEGYE

2018.11.25. 06:55

Majd 1,4 milliárd forint kárt okoztak a bűntények elkövetői

Csaknem 1,4 milliárd forint kárt okoztak összességében a bűntények elkövetői idén az első félévben megyénkben. Ez jelentős visszaesés tavalyhoz képest, hiszen 2017-ben 13,3 milliárdra rúgott ez az összeg.

Czakó Nóra

Forrás: Shutterstock

A Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztályának adatsora szerint megyénkben az idei első félévben költségvetési csalással idézték elő a tettesek a legnagyobb anyagi hátrányt, több mint 605 millió forint értékben. Ebből az összegből csak mintegy négymillió térült meg, vagyis az egy százaléka sem. A múlt esztendőben is gyakori bűncselekmény volt a költségvetési csalás, akkor azonban egy év alatt „csak” 464 milliós kár keletkezett.

A statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy az „egyszerű” csalók is serényen ügyködtek ez év júliusáig. Ők megközelítően 292 milliót zsebeltek be, és ebből 6 százalék térült meg. Tavaly jelentősen több, 10,6 milliárd forint kár keletkezett e bűntényfajtával szűkebb hazánkban, ám akkor a 36 százaléka visszajutott a megkárosítottakhoz.

A lopás is az a bűncselekmény, amellyel nagy vagyoni hátrányt lehet okozni a tulajdonosoknak. Megyénkben idén június végéig több mint 163 millióra rúgott ez az összeg, és ebből mindössze 6,5 százalékot kaptak vissza a meglopottak.

A csődbűncselekményt elkövetők is iparkodtak az első félévben, hiszen több mint 136 milliós kár okozása róható a terhükre.

Nem úgy az orgazdaság esetében: tavaly ugyanis a 32 milliós anyagi hátrány majdnem nyolcvan százaléka megtérült, az idei első félévben viszont a dupla ekkora, 63 milliós kárnak csak az 1,7 százaléka.

Jelenleg csekély az eltérés a két év között a rongálásnál, tavaly közel 33 milliós kárt idéztek elő a rongálók, míg az idén félévig 31,5 milliót. Utóbbi összegből összesen két százalék térült meg.

A nagyobb károkozók közé sorolhatók még idén a természetkárosítók, a hűtlen kezelést elkövetők és a sikkasztók. Érdekes adat, hogy a hűtlen kezelők 2017-ben 750 milliós kárt okoztak, mely a tavalyi év második legnagyobb összege volt. A sikkasztók pedig, szemben az idei 10 millióval, tavaly több mint 722 millió forintot zsebeltek be, mely a 2017-es statisztika harmadik legnagyobb értéke.

Orvhalászt nem fogtak

Érdemes pillantást vetni arra a listára is, amely azt érzékelteti, az idén megyénkben eddig mely bűncselekmények tettesei maradtak ki a károkozásból.

Íme, néhány közülük: közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény, közveszély okozása, vesztegetés, egyedi azonosítójellel visszaélés, garázdaság, kifosztás, fogyasztók megtévesztése. Ugyanakkor az okirattal visszaélés, orvhalászat, orvvadászat, jövedéki orgazdaság vagy éppen a befolyással üzérkedés is ide sorolható.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

A legtöbb kárt okozó bűncselekmények Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 2018. I. félévében:

1. költségvetési csalás 605 millió 293 ezer

2. csalás 291 millió 783 ezer

3. lopás 163 millió 528 ezer

4. csődbűncselekmény 136 millió 298 ezer

5. orgazdaság 63 millió 334 ezer

6. rongálás 31 millió 434 ezer

7. természetkárosítás 18 millió 850 ezer

8. hűtlen kezelés 11 millió 832 ezer

9. sikkasztás 10 millió 215 ezer

10. információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás 8 millió 82 ezer

Forrás: Police.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában