JÁSZKUNSÁG

2018.11.09. 14:00

Négy megyei településnek jár 10-10 milliós támogatás

A Belügyminisztérium idén is díjazta azokat az önkormányzatokat, amelyek a Start Plusz közfoglalkoztatási programjuk megvalósításában kiemelkedő szakmai munkát végeztek. Országosan 73 olyan foglalkoztató, főként önkormányzat részesült elismerésben, amely példamutatóan szervezte meg a közfoglalkoztatást. Megyénkből négy település önkormányzatát jutalmazták díjjal és támogatással.

Szoljon.hu

Fotó: Csabai István

A sikeres Start Plusz 2018 közfoglalkoztatási programban részvételért és a kiemelkedő szakmai tevékenységért megyénkből ez évben Hunyadfalva, Mezőtúr, Fegyvernek, valamint Jászladány polgármestere vehette át az oklevelet és a támogatást a Budapesten megtartott keddi rendezvényen.

A megye legkisebb településén, Hunyadfalván is vannak, akiknek a közmunka biztosítja a megélhetést. Nyolcan tevékenykednek a programban, egyrészt állatokat – szarvasmarhát – nevelnek, másrészt konyhakerti növényeket termesztenek az önkormányzati földterületen, melyeket fel is dolgoznak, majd kedvező áron megvásárolhatják a település kispénzű lakói.

Vékonyné Házi Eszter polgármester elárulta, meglepte a díjjal járó 10 millió forint támogatás, mely igen nagy összeg egy ilyen kicsi település számára. A pénzből az állattartást segítő gépeket, többek között traktort pótkocsival, fűkaszát szeretnének vásárolni, valamint terménytároló épületet emelnek az istálló mellett, karámot alakítanak ki, a jelenlegi bikaállományt pedig tehenekkel is bővítik.

A mezőtúri önkormányzat a Start Plusz programban nyújtott tevékenységéért részesült elismerésben és szintén 10 millió forintos jutalomban.

– Óriási elismerés ez számunkra, különösen annak tudatában, hogy két éven belül immár másodjára díjazták a munkánkat – mondta Pappné Juhász Emília, a közmunkaprogramot koordináló Mezőtúri Intézményellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője.

– A program keretében süteményeket, illetve utcabútorokat készítenek a közfoglalkoztatottak. Előbbit a gyermekek kapják a közétkeztetésben, az utcabútorok pedig a város közterületeire kerülnek, valamint az intézményeket díszítik.

– A díjjal járó pénz felhasználásáról még egyeztetünk, de leginkább egy multifunkciós járművet szeretnénk vásárolni belőle, amelyet a közterek takarításánál tudnánk hasznosítani.

A városban jelenleg mintegy kétszáz közfoglalkoztatottnak adnak munkát, ez a szám azonban folyamatosan változik az egyéb munkalehetőségek függvényében.

Fegyverneken több területen dolgoznak a közfoglalkoztatottak, ilyen a belterületi utak felújítása és karbantartása, a térkőgyártás, emellett mezőgazdasági munkákat is végeznek, melynek része a növénytermesztés és az állattenyésztés is.

– Parkolókat építettünk, a belterületi útjainkat újítottuk fel a saját magunk által gyártott térkőből, illetve más települések is a közfoglalkoztatáson belül tőlünk kaptak belőle. Tizenheten dolgoznak az üzemben, napi 80-100 négyzetméter térkövet gyártanak. Az állattartó telepünkön szarvasmarhákat, magyar tarkákat tenyésztünk, kettős hasznosítással – nyilatkozta Tatár László polgármester.

Hozzátette, az elismeréssel járó tízmillió forintos támogatást a közfoglalkoztatáson belül a már meglévő területek továbbfejlesztésére fordítják majd.

Már zajlik a 2019-es előkészítés, a tervezés azonban nehéz, mivel folyamatosan csökken a közfoglaloztatottak száma a településen. Míg 2014-ben mintegy hatszázan dolgoztak közmunkában, jövőre már csak 150 fővel kalkulálhat az önkormányzat.

A jászladányi önkormányzat az elismeréssel járó 10 millió forintos támogatást valószínűleg a már meglévő programokra költi, de erről még egyeztetnek – tájékoztatta hírportálunkat Bertalanné Drávucz Katalin polgármester. Négy program fut már több éve a közfoglalkoztatás keretében. A helyi sajátosságokra épülő programban térkövet gyártanak.

A közfoglalkoztatottak mezőgazdasági tevékenységet is végeznek, a megtermelt zöldségeket a helyi intézmények konyháin dolgozzák fel. Ezenkívül csapadékvíz-elvezető árkok karbantartása is a feladatok közé tartozik. Közutas program keretében pedig járdákat és útalapokat építenek.

A képviselő is gratulált

A budapesti díjátadót követően szerdán dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is felkereste és köszöntötte Hu­nyadfalva önkormányzatát, Vékonyné Házi Eszter pedig a támogatással kapcsolatos tervekről beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában