JÓTÉKONYSÁG a JÁSZSÁGban

2018.12.03. 11:30

Adományokkal segítik a beteg gyerekeket a jászsági fiatalok

A Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesület évek óta segítő kezet nyújt a beteg, hátrányos helyzetben lévő gyermekeknek és családjaiknak. Önzetlen tagjaik karácsonyra és gyermeknapra tárgyi adományokat, egész évben pedig műanyag kupakokat gyűjtenek. Ennek bevételét idén a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház bővítéséhez ajánlják fel.

Illés Anita

Nemrég családi napot tartottak az önkéntes fiatalok a fényszarui művelődési házban.

Fotó: Illés Anita

Az önkéntes segítő csapat megálmodója és létrehozója Tóth D. Csaba, a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesület elnöke. Céljuk, hogy a súlyos betegségben szenvedő, hátrányos helyzetben lévő gyermekeket tárgyi adománygyűjtéssel támogassák. A kezdeményezés alapítóját személyes eset motiválta arra, hogy beteg fiatalokat segítsen.

– Egyik ismerősöm gyermekét a budapesti Tűzoltó Utcai Gyermekklinikán kezelték, akit sajnos nem tudtak megmenteni. Ez indított arra, hogy jobbá tegyem a súlyos betegséggel küzdő kicsik életét, és önkéntes társaimmal elkezdtük az adománygyűjtést a klinikának.

– Az adományátadással mindannyian feltöltődünk lelkileg. Egy kis örömet szeretnénk vinni a beteg gyerekek hétköznapjaiba, hogy újra csillogjon a szemük – mesélte Tóth D. Csaba.

A csapat tíz évvel ezelőtt kezdett szerveződni, akkor még csak hárman voltak. Az évek során azonban egyre többen érezték úgy, hogy adni jó, és csatlakoztak hozzájuk. Ma már negyvenen vannak, önkéntes hálózattá szerveződtek, hiszen tizenhárom-tizennégy településen vannak tagjaik.

Az első három esztendőben még tömegközlekedési eszközzel vitték az adományokat, most pedig már furgonnal szállítják. Sőt, az adományozottak köre is folyamatosan bővül.

Támogatják például a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikát, a Jászapáti Család- és Gyermekjóléti Központot, a Kiscsécsi Óvodát, a Tündérpakk Alapítványt, a jászberényi Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulóit és a Csillagház Általános Iskolát.

Nemrég családi napot tartottak az önkéntes fiatalok a fényszarui művelődési házban.
Fotó: Illés Anita

Az önkéntesek karácsonyra és gyermeknapra főként tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket, iskolai és óvodai fejlesztőeszközöket, tanszereket, ruhákat és játékokat gyűjtenek. Pénzbeli adományt nem fogadnak el.

Egész évben folyamatosan zajlik a műanyagkupak-gyűjtés, amelynek bevételét a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház bővítéséhez szeretnék felajánlani. A kupakok gyűjtésébe oktatási intézmények is bekapcsolódtak, és segítik ezt a nemes célt.

Az egyesület elnöke elmondta, hogy eddig két és fél tonna kupakot adtak, és bíznak benne, hogy december közepéig még legalább ennyi összegyűlik.

Meghálálták a jóságot

Az egyesület november 25-én „Adok-kapok, szórakozva jótékonykodok” mottóval idén első alkalommal szervezte meg jótékonysági családi rendezvényét Jászfényszarun. Fűtő Krisztina, a program egyik szervezője elmondta, hogy rengeteg adományt kaptak, de tartós élelmiszerekből, tisztálkodószerekből kevesebb érkezett, mint amennyire szükség van.

Az adományozottak köre ugyanis bővült, ezért szervezték meg az első családi napot, ahová a „belépő” egy tisztálkodási szer vagy tartós élelmiszer volt. A fiatalok műsorral készültek, hogy a támogatóknak visszaadják a sok jót, amit tőlük kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában