JÁSZKUNSÁG

2018.12.05. 06:59

Csomagdömping: egyre korábban kezdődik az év végi csúcsidőszak

Közeledik az ajándékozási időszak, így ismét számottevően nő majd a csomagforgalom a következő hetekben. Egyre többen döntenek úgy ugyanis megyénkben is, hogy inkább rendelik a családnak szánt ajándékokat.

Czakó Nóra

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztrációfotó

Ezzel együtt folyamatosan nő a csomagautomaták és a postapontok népszerűsége is. Ezek előnye, hogy könnyen megközelíthető helyen vannak, és a nap bármely szakaszában átvehető a küldemény.

Így nincs sorban állás és tülekedés, idegeskedés a boltokban. Sokkal gyorsabb, mint a hagyományos feladási módok. A csomagautomaták néhány év alatt szinte minden nagyvárosban elérhetővé váltak, így szűkebb hazánkban is.

– Én is „rászoktam” erre a remek lehetőségre – mondta Róbert, egy szolnoki fiatalember, aki éppen csomagját vette át a szolnoki Plázában.

– Nagyon modern, mai szolgáltatás. Ha veszek valamit az interneten, csakis csomagküldővel hozatom ki, ráadásul olcsó is és sehol sem kell sorban állnom, tülekednem – tette hozzá.

– Nekem az ebben a csomagküldő rendszerben a legjobb, hogy külföldről is vehetek termékeket. Bármit vásárolhatok, ezzel kinyílt a világ. Csak azt kell kisakkozni, főleg most, karácsony előtt, hogy időben itt legyen a csomag, mert hát nem volna jó, ha az ünnep, vagyis 24-e után adhatnám át az ajándékokat a családtagoknak.

– Az pedig, hogy immár automatákból is ki lehet venni a küldeményeket, külön jó – mondta Gergő, egy füredi fiatal.

Természetesen a megnövekedett igények kielégítésére a csomagküldők is fokozottan készülnek, fejlesztenek.

– A megyében eddig csak Szolnokon, az Intersparban és a Plázában voltunk jelen – mondta el érdeklődésünkre Bengyel Ádám, a Foxpost vezérigazgatója.

– Az idei ünnepi szezonra Jászberényben is üzembe állítottunk egy új automatát a Tescóban. Hogy lépést tartsunk a megnövekedett forgalommal, november elején 44 rekesszel bővítettük az automatánkat a Szolnok Plázában.

– Az Intersparban lévőt pedig most növeltük meg 22 rekesszel. A bővítéseknek köszönhetően a megyében így már 283 rekesszel rendelkeznek automatáink, melyeket körülbelül 11 ezer ember használ havi rendszerességgel.

– A közelmúltban gépkocsiparkunkat is bővítettük, a munkaerőhiányra pedig béremeléssel és új kollégák felvételével készültünk fel – sorolta a vezérigazgató.

A Magyar Posta Zrt. kommunikációs osztálya elmondta, az év végi csúcsidőszak kezdete egyre korábbra tolódik ki, már október végétől érezhetően megnőtt a csomagforgalom a posta logisztikai üzemeiben. Ez pedig novemberben tovább emelkedett és a fokozott forgalom kitart egészen a karácsony előtti hétig.

Az elmúlt pár esztendőben évről-évre nőtt a csomagmennyiség a Magyar Postánál és várakozásaik szerint idén is folytatódik ez a tendencia. Az emelkedés országszerte jellemző, így megyénkben is, ahol tavaly mintegy 11 százalékos növekedést regisztráltak, idén pedig az első tíz hónapban szintén több volt a csomag 6 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy a kézbesített csomag darabszám meghaladta az 500 ezret tavaly, idén pedig már október végén túlszárnyalta a 2017-es összmennyiséget.

Tavaly karácsonykor több mint 100 ezer darab csomagot kézbesítettek a megyében.

A Magyar Posta természetesen idén is készült a karácsonyi időszakra. A bővítések megyénkben két postát is érintettek. A Jászberény 1-es postán megnövelték a tárolási kapacitást, a törökszentmiklósi postán pedig extra csomagkiadó pultot alakítottak ki, hogy gyorsabb legyen a csomagok kiadása az ügyfelek számára.

A Magyar Postának amúgy a szolnoki vasútállomáson található csomagautomatája. Postapontok pedig számos Mol-töltőállomáson, illetve COOP üzletben van, ezek szintén nagy forgalmat bonyolítanak le, főleg ilyenkor.

Késés lehet

Bengyel Ádámtól, a Foxpost vezérigazgatójától megtudtuk, a karácsonyi időszakban, mint minden más futárcégnél, náluk is előfordulhatnak késések.

– Eddig azonban minden évben minden karácsonyi csomag időben odaért a címzettekhez – nyugtatott meg a vezérigazgató.

– Ehhez azonban arra van szükség, hogy az ügyfeleink mielőbb feladják a csomagokat. Az automaták egyik problémája, hogy megtelhetnek, ezért azt tanácsoljuk, most minél hamarabb vegye ki mindenki a csomagját, hogy ne legyen fennakadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában