SZOLNOK

2018.12.28. 19:30

Eredeti formájában újul meg a szolnoki református templom

Kritikus állapotba került napjainkra a megyeszékhely református temploma – erről korábban hírportálunk is írt. Végh Miklós lelkipásztor elmondta, hogy jövő év elején – amint az időjárás engedi – az összegyűlt adományok segítségével hozzáfognak a műemlék külső rekonstrukciójához.

Szathmáry István

Bár messziről épnek látszik, de mára kritikussá vált a megyeszékhely egyik jelképének, a szolnoki református templomnak az állapota.

Fotó: Csabai István

Jelenleg a legkedvezőbb ajánlatot adó vállalkozókat keresik. A tervezett munkák során a templom eredeti formájában újul meg. Ehhez a tetőszerkezet és a külső falburkolat felújítása mellett számos, balesetveszélyt jelentő kőfaragványt is ki kell majd cserélni.

A tetőszerkezet megbontásakor lehet számítani esetleges meglepetésekre is, mivel annak esetleges rejtett hibái csak a munkálatok során kerülhetnek napvilágra. A külső munkák elvégzésével lezárul a felújítás első szakasza, amivel megállítják a további pusztulást.

Remélhetőleg így újabb száz esztendőre jut szép otthonhoz a gyülekezet.

Az országban csak két hasonló református templom van, az egyik Budán, a másik Szegeden. Rajtuk kívül még a debreceni Verestemplom épült ilyen stílusban.

A lelkipásztor arról is tájékoztatott, hogy anyagi erejük függvényében a külső felújítást követően látnak hozzá a szükséges belső javításokhoz is. Belátható időn belül ki kell cserélni az elöregedett villamos vezetékeket, javítani kell a belső vakolást, illetve új fűtési rendszert kell beépíteni az épületbe.

Az utóbbira azért is szükség van, mert a templom gyakran szolgál kulturális rendezvények helyszínéül, és az elavult fűtést annak zaja miatt ilyenkor nem lehet használni. Ezeknek a munkálatoknak így a város kulturális életére is érezhető hatása lesz.

Bár messziről épnek látszik, de mára kritikussá vált a megyeszékhely egyik jelképének, a szolnoki református templomnak az állapota.
Fotó: Csabai István

Az épület műszaki állapotának felmérését végző Ártér Építész Műterem Kft. vezetői, Álmosdi Árpád és Csendes Mónika építészek tájékoztatása szerint az épületet tervező Sztehlo Ottó terveiből egy, az egyháznál őrzött látványrajz maradt eredetiben az utókorra.

Ezenkívül levéltárakból és szakmai közleményekből ismert metszet-, illetve alaprajzokkal rendelkeznek, amik nem teljesen az épület megvalósult képét tükrözik. Valószínűleg a pályázatra készültek.

A mostani felméréssel ettől függetlenül pontosan meg tudták állapítani a templomot ért károsodásokat és a javításhoz szükséges munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában