SZOLNOK MEGYE

2018.12.10. 07:00

Folyamatosan növekszik megyénk gazdasági teljesítménye

Az elmúlt tíz esztendő legsikeresebb éveként regisztrálták 2017-et. A statisztikai hivatal legfrissebb adatai alapján az ipar idei első félévi teljesítménye 0,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a megyei székhelyű szervezetek építőipari termelése 2,2 százalékkal bővült.

Szilvási Zsuzsa

Idén a második legmeghatározóbb gazdasági ág a kereskedelem volt Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Forrás: Shutterstock

Amint dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a napokban tartott összefoglalójában hangsúlyozta, 2017 az elmúlt tíz esztendő legsikeresebb gazdasági éve volt.

Mindezt jól mutatják a számok és adatok is, hiszen 2387,4 milliárd forint árbevétel realizálódott a megyében, mely 8,4 százalékos növekedést jelentett az előző évihez képest. A nemzetgazdasági ágazatok közül a feldolgozóipar érte el a legmagasabb teljesítményt.

– Változatlanul meghatározó a Jászság a megye gazdaságában – emelte ki az elnök.

– A keresetek növekedésével összhangban javult a vásárlóerő, melynek köszönhetően a kereskedelem a második legmeghatározóbb gazdasági ág Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Harmadik helyen a mezőgazdaság, negyedik helyen az építőipar, ötödiken a szolgáltatások állnak. A hatodik helyen a szállítás-raktározás áll a nemzetgazdasági ágak rangsorában. Ez a hat nemzetgazdasági ág adja a megye összteljesítményének 98,5 százalékát.

A megyében előállított értékek mintegy 57 százalékát exportáljuk 1212 milliárd forint nagyságrendben. Az export potenciál nagy része a Jászságban, Szolnok és Törökszentmiklós környékén összpontosul.

A termelés jövedelmezőségéről szólva elmondta, nagyon sikeres évet zártunk, hiszen az előző évi 91,5 milliárd forintos nyereséggel szemben 202 milliárd forintot meghaladó a tevékenység nyereségtartalma.

Idén a második legmeghatározóbb gazdasági ág a kereskedelem volt Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Fotó: Shutterstock

A javuló mutatóknak köszönhetően a működő vállalkozások 61,5 százaléka nyereséges, 30 százaléka veszteséges, 8,5 százaléka nullszaldóval dolgozik. Az előző évhez képest mintegy két százalékkal javult a jövedelmező vállalkozások aránya, a veszteséges cégek száma pedig mintegy felére csökkent.

A megyében körülbelül 66 ezer fő körül stabilizálódott az elmúlt években a gazdaságban foglalkoztatottak száma. A számok igazolják, hogy a megye gazdasága gyarapodik annak ellenére, hogy a 2018-as év első 3 negyedévének számait látva, mérsékeltebb növekedéssel számolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában