BUDAPEST/KARCAG/SZOLNOK

2018.12.11. 17:26

Meghurcolt társaiknak és tanáraiknak állítanak emléket az öregdiákok

A Karcagi Öregdiákok Baráti Köre mindig elkötelezetten ápolta a Nagykun Református Gimnázium jeles személyiségeinek emlékét. Alapszabályuk szerint is „feladatuknak tekintik a gimnázium múltjában érdemeket szerzett tanáraik emlékének kegyeletes megőrzését, munkásságuk, példamutató emberi magatartásuk méltatását tagjaik és a tanulóifjúság körében.”

Szathmáry István

Ennek jegyében állítottak korábban emléktáblát az iskola több jeles személyiségének, többek között B. Major Lászlónak, egykori kiváló tanáruknak is.

A baráti kör, amint a Budapesten élő Bihari László fizikustól, a kör titkárától megtudtuk, ismét megemlékezésre készül. Ebben számítanak minden egykori karcagi diákra. Sokan, mint a Szolnokon élő Szabó István alpolgármester és Hunya Zoltán nyugalmazott igazgató már támogatják is a kezdeményezést.

Kevesen tudják, hogy az 1956-os forradalmat követő megtorlás súlyos következményekkel járt a gimnáziumban. Számos tanárt és diákot meghurcoltak, eltávolítottak az intézményből, többségüknek Karcagról is távoznia kellett, kis híján ellehetetlenítették egy teljes osztály továbbtanulási esélyeit.

Bihari László hírportálunknak az alábbiakat mondta el erről a történetről:

– 1956-ban kezdtük tanulmányainkat az iskolában, s a zűrzavaros időkben három kiváló osztályfőnökünk is volt egymás után. A forradalomnak elkötelezett Filep Istvánért hiába rajongtunk, elhurcolták és jó, hogy túlélte.

– A kor brutalitására jellemző, miszerint feleségétől elvárták volna, hogy férjétől váljon el és magzatát is vetesse el. Filep István soha nem térhetett vissza tanítani, a börtön után vasmunkásként kezdett új életet. A tervezett emléktáblán az ő neve is szerepelni fog.

– Utána rövid ideig a gimnázium alapítójának, Horváth Ferencnek a lánya, a nagy tudású Beniczky Ádámné lett osztályfőnökünk. Ám hamarosan a köztiszteletnek örvendő B. Major László került az első osztályfőnökünk miatt is ellenforradalmárnak bélyegzett osztályunk élére. Ő mindig rendkívüli bátorsággal állt ki értünk.

– Akkoriban olyan esetek történtek, hogy tanfelügyelő helyett az akkor megyei első titkár, egyben a megye ura, Czinege Lajos későbbi honvédelmi miniszter ellenőrzött minket. Ezt csak jóval később tudtuk meg, egy érettségi találkozón árulta el valamelyik tanárunk.

– Rendszeres volt nálunk a motozás, a rendőrségre citálás. Volt olyan eset, hogy a rendőrségre bevitt osztálytársunkat B. Major László félelmet nem ismerő személyes fellépése mentette ki a hatóság kezéből. A tanár úr arra hivatkozott, hogy a fiúknak halaszthatatlan matematika dolgozatírás miatt kell az iskolába visszamenniük – sorolta a forradalom utáni megtorlás őket érintő eseményeit Bihari László.

Akkori tanáraik és diáktársaik közül Filep István mellett Balogh Imre tanárt is több év börtönre ítélték, Kiss Ilona kollégiumigazgatót meghurcolták, a többdiplomás dr. Gyergyói János igazgatót, Csávás Sándor, Batta László, Kelecsényi István tanárokat menesztették az intézményből.

L. Kiss János és Demény Lajos tanulókat börtönbe zárták, Vadon Tünde és Csíkos Sándor diáktársainkat meghurcolták és kicsapták a gimnáziumból.

– Utóbbi 56-ban pár hónapig osztálytársam volt, majd a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban folytatta, és érettségi után egyből felvették a Színművészeti Főiskolára. A karcagi pártkatonák még oda is utána nyúltak, és csak egy évi rabszolgamunka után, ahol villanyoszlopokat kellett állítani, folytathatta tanulmányait.

– Ő az elmúlt évtizedek vezető színésze lett Debrecenben, doktoriját Lucifer tragédiája címen írta, és védte meg. A zaklatások miatt a továbbtanulásunk jó eredményeink ellenére is meghiúsult volna, ha B. Major tanár úr nem áll ki olyan hathatósan értünk – fejtette ki.

Elmondása szerint a Karcagi Öregdiákok Baráti Köre vezetősége régi adósságát szeretné törleszteni azzal, hogy az 1956-os forradalomban játszott szerepükért meghurcolt tanároknak és diáktársaknak emléket állít egykori iskolájukban. A relikviával az a szándékuk, hogy a jelen és jövő generáció emlékezzen, fejet hajthasson az iskola jeles képviselői, a nemes célokért áldozatokat is vállaló elődök előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában