KISÚJSZÁLLÁS

2018.12.29. 11:30

Négy településnek segít a bajban a kisúji önkormányzati tűzoltóság

A Kisújszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság elődszervezetei a Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az 1998-ban alakult Városi Önkéntes Önkormányzati Tűzoltóság Köztestülete.

Daróczi Erzsébet

Csillag Ferenc (balra) és Czókoly Viktórián Rudolf a pályázaton nyert és a támogatóktól kapott új eszközökkel

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A segítségnyújtási körzetünkben közel 36 ezer ember számíthat arra, hogy szükség esetén nem kell várnia a messziről jövő segítségre – mondja Czókoly Viktórián Rudolf, nyugalmazott állományú tűzoltó őrnagy, aki tavaly szeptember 11-én vette át a Kisújszállási ÖTP szakmai irányítását.

Az önkormányzati tűzoltóság összlétszáma 26 fő (8 főfoglalkozású és 18 önkéntes). A vonulós létszámot 8 főfoglalkozású és 6 önkéntes tűzoltó adja, mindannyian rendelkeznek a megfelelő szakmai végzettséggel.

– Négy településen látunk el tűzoltási-műszaki mentési tevékenységet a Karcagi Hivatásos Tűzoltó Parancsnoksággal megkötött együttműködési megállapodás alapján. Idén közel száz alkalommal riasztották egységünket, ezek fele tűz és fele műszaki mentés volt – sorolja a parancsnok, aki a lakossági tájékoztatást is fontosnak tartja.

– A honlapunkon naprakészen tájékoztatjuk az olvasókat eseteinkről, de felhívásokat és tűzvédelmi megelőző tájékoztatást is nyújtunk. Partnerségi kapcsolatunk több céggel is van: ők támogatnak bennünket, mi pedig tűzvédelmi oktatással, gyakorlati felkészítéssel segítjük őket.

– Ennek köszönhetően kaptunk kondigépeket, feszítő-vágót, automata defibrillátort is. Nálunk egész évben működik a nyitott szertárkapu program, előzetes egyeztetés után szívesen fogadunk csoportokat, családokat a laktanya bemutatására – mondja a megbízott parancsnok, akitől megtudtuk, hogy az ÖTP-k eszközfejlesztési pályázatán 4 millió forintért nyertek sisakokat, LUCAS légzsákvédő szettet, illetve küszöbkitámasztót.

Csillag Ferenc (balra) és Czókoly Viktórián Rudolf a pályázaton nyert és a támogatóktól kapott új eszközökkel
Fotó: Daróczi Erzsébet

Az önkormányzati támogatásból a tűzoltók sokat tesznek a laktanyáért. Az állagmegóvásra fordított összeg nagy része anyagköltség, mert a munkákat maguk vagy a közmunkaprogramban résztvevők bevonásával végzik el. Csillag Ferenc is önkéntesként kezdte.

– Először munka mellett kezdtem önkéntesként, az első komolyabb mentésem egy ötös karambolnál volt, amikor egy lámpánál egy kamion belerohant egy álló kocsisorba.

Szívesen segít másokon

– A munkáltatóim tudták, ha nem érek be a reggeli kezdésre pontosan, akkor hajnali riasztáson vagyok és segítek, s mivel ez egyre fontosabb lett számomra, két éve igent mondtam a felkérésre, s főfoglalkozású lettem – mondja Csillag Ferenc.

– Szeretem, amikor tudunk segíteni másokon, nagyon jó a csapat. Hosszú távon is tűzoltóként képzelem el az életem, ezt a barátnőm tudomásul vette, hozzá kellett szoknia, ha szól a rádió, én elrohanok. Ő is örül, hogy ezt a szép hivatást választottam – állítja Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában