rákócziújfalu

2018.12.10. 11:30

Télen is várja a gyerekeket a pecasuli

Az újfalusi pecasuliban nemcsak horgászni lehet, hanem kirándulni, versenyezni, sőt, főzni is!

Joó Zsuzsa

– Ekkora busát is fogtam már! – mutatja a pecasuli egyik diákja, Jelenfi Bence. – Négy kiló volt! – fűzi hozzá jelentőségteljesen, majd elárulja, a hal végül fazékban végezte. Bence rutinos pecás, kétéves volt, amikor először tartott botot a kezében. Édesapja és nagyapja tanította a horgászat alapjaira.

De bármennyire is otthon van e sportban (másoknak ez hobbi), mégis jelentkezett a helyi általános iskola pecasulijába. – Nyolcéves korom óta járok ide, és mindig tanulok valami újat – fűzi hozzá a most ötödikes Bence.

A Rákócziújfalui Herman Ottó Általános Iskolában hat esztendővel ezelőtt indult a kezdeményezés. Arra gondoltak a szervezők, a Tisza mellett élő gyermekeket érdemes (sőt, szükséges!) megismertetni a folyó élővilágával és a helyben nagy hagyománynak örvendő horgászat alapjaival.

– A pecasulink nem csak elméleti oktatásból áll! – hangsúlyozza Varga József, a szakkör egyik oktatója, a település polgármestere, aki maga is nagy horgász.

– Pecázásra kétféle idő létezik: az alkalmas és a kiválóan alkalmas. A kiválóan alkalmas időben mi bizony fogjuk a sátorfánkat, de még inkább a botunkat, és elmegyünk valahová „élőben” is kipróbálni, hogyan működik a horgászat.

A szakkör minden résztvevőjének van botja, felszereléssel a Tisza-tavi Sporthorgász Egyesület és maga a településvezető támogatja a szakkört. Ha a foglalkozást az iskolában tartják, akkor többek között etetőanyagokkal ismerkednek a diákok, amit a gyerekek maguk be is keverhetnek – és persze később felhasználhatnak.

– Természetesen a halfogyasztást is népszerűsítjük. Köztudott, milyen kevés halat fogyasztanak a magyarok. A legtöbben azért nem kedvelik az uszonyosokat, mert szálkásak. Jövőre azt tanítjuk meg diákjainkkal, hogyan lehet a szálkás halat jól elkészíteni, hogyan kell fűszerezni, irdalni. Szóval, arra is vannak terveink, hogyan lehet megszerettetni a halat velük. A hétenéten szombaton a faluházban tartunk egy horgászkarácsonyt, itt külön „gasztroblokkal” is készülünk – teszi hozzá Varga József.

Nagy Andrea pedagógus (ő indította el a szakkört Újfaluban) arról beszél, ugyanannyi lány jár a „klubba”, mint fiú.

– A lányokat a konkrét horgászás érdekli, a fiúkat meg gyakorlatilag minden – nevet Andrea. Hozzáfűzi, természetesen mindenkinek van horgászengedélye, ezeket ugyancsak ajándékba kapják a gyerekek a támogatóktól. – A pecasuli közösséget is kovácsol: amikor elmegyünk a gyerekekkel valahová horgászni, legtöbbször a szülők is csatlakoznak hozzánk. Eszünk, iszunk, beszélgetünk, együtt vagyunk. Ez nagy érték! – hangsúlyozza a pedagógus, aki szerint egyre népszerűbb a szakkör. Kezdetekkor hét tagja volt a csapatnak, ma már több mint húsz. Sőt, ma már versenyekre is járnak az újfalui gyerekek!

Bronzérmes kis cibaki horgászok

Cibakházán is remekül működik a pecasuli, immár négy esztendeje. Legalább húsz gyermek vesz részt a szakkörön. A gyakorlati foglalkozáson túl a diákok még a helyi halkeltetőbe is rendszeresen ellátogatnak, Varga Mátyás szakember vezetésével, ahol halneveléssel kapcsolatos ismereteket szereznek. Nyáron kirándulnak, táboroznak is. Az ifjú pecások mára annyira sok ismeretet gyűjtöttek össze a horgászatról, hogy az e témában megrendezett országos versenyen, a budapesti FeHoVa-n idén harmadikok lettek. Hegyes Zoltán polgármester azt mondta, közös cél, hogy gyermekeink ismerjék, szeressék és tiszteljék a természetet, ezért támogatja az önkormányzat is a pecasulit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában