SZOLNOK

2018.12.08. 15:30

Zárható szekrények várják a Verseghy könyvtár látogatóit

A Verseghy Ferenc Könyvtárba lépve, új rendszer fogadja az olvasókat. A megszokott ruhatár helyét a kö­zelmúltban kulcsra zárható szekrényekből álló berendezés vette át. Ez a rendszer csak a megyeszékhelyen újdonság, az országban már több helyen alkalmazzák.

Hutter Zsófia

Új rendszer fogadja a könyvtár látogatóit. Ruhatár helyett kulccsal zárható szekrényekben tárolhatják a holmijaikat

Fotó: Csabai István

– Még nem szoktam meg, hogy nincs a ruhatárban senki – kezdte egy betérő olvasó, a szolnoki Kissné Jutka. – Viszont a szekrény jó ötlet, csak a személyességet hiányolom. Kényelmesebb volt, hogy csak oda kellett adnom a kabátomat – mondta.

A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár földszintjén megváltozott a ruhatár. Már nem a megszokott arcok várják a látogatókat és veszik el a kabátot, hanem mindenki zárható szekrényekbe teheti a holmiját.

– Kifejezetten tetszik az új rendszer, valahogy sokkal biztonságosabbnak érzem – árulta el Tamás. – Ha tudom, hogy nálam van a kulcs, amivel bezártam a szekrényt, egy percig sem aggódom, hogy valaki hozzányúlhat a dolgaimhoz.

A változással kapcsolatban Vinczéné Nagy Mária, a könyvtár igazgatóhelyettese elmondta, sok olyan munkafeladat van az intézményben, amihez plusz emberekre van szükségük.

– Nagyjából az év felében volt ténylegesen feladata a ruhatárban dolgozó kollégáknak. Ezért úgy gondoltuk, átcsoportosítjuk őket olyan részlegekre, ahol hasznosabb a munkájuk – mondta. – Néhány olvasóban felmerült, hogy elküldtünk kollégákat, ez nem így van. Nem történt létszámleépítés.

Vinczéné Nagy Mária hozzátette, a szekrényes rendszer mindenkinek új dolog a szolnoki intézményben, azonban országos szinten nem számít egyedinek.

– Nagyobb könyvtárakban már jól működik, még színházakban is van rá példa, hogy nem személyes, hanem ilyen típusú ruhatár van – mondta az igazgatóhelyettes.

A szekrények 80–100 fő holmijának befogadására alkalmasak, ám vannak olyan rendezvények a könyvtárban, mikor ennél is többen vannak.

– Ilyen esetekben a helyszíneken találhatók fogasok, azokat használhatják a látogatók – árulta el az igazgatóhelyettes. – Ez eddig is így volt. Ha csoport jön a gyerekkönyvtárba, akkor a kicsiknek is egyszerűbb, ha bent öltözködnek, mint lent, kis helyen, az előtérben.

Új rendszer fogadja a könyvtár látogatóit. Ruhatár helyett kulccsal zárható szekrényekben tárolhatják a holmijaikat
Fotó: Csabai István

Folytatják a munkálatokat

– Többlépcsős felújítás van folyamatban a könyvtárban, ennek része az új ruhatár kialakítása is – mondta Vin­czéné Nagy Mária, a könyvár igazgatóhelyettese. – Egy új fogadóteret szeretnénk majd kialakítani, ehhez ez volt az első lépés. Jövőre folytatjuk a munkálatokat, hiszen az akadálymentesítés miatt korszerűsíteni kell majd a bejáratot is. Ha minden felújítással, átalakítással elkészülünk, akkor egy nagyon szép tér fogadja majd az olvasókat, látogatókat – tette hozzá a könyvtár igazgatóhelyettese.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában