tisza-tó

2019.01.30. 17:30

Egyre több helyen épül nyilvános vécé, van is rá igény

Sokak szerint lehetetlen és kivitelezhetetlen annak a követelménynek megfelelni, hogy minden faluban legyen a lakosok és arra járók számára elérhető nyilvános illemhely. Azonban városokban, ahol ezrek, tízezrek fordulnak meg, hozzátartozik a kor követelményeihez.

Ujvári László

Kunhegyesen már kilenc éve a főtér része ez a kis épület

Fotó: Ujvári László

A Tisza-tó Szolnok megyei oldalán három kisvárost találunk: Tiszafüred, Kunhegyes és Abádszalók. Utóbbi kettő már rendelkezik nyilvános mellékhelyiséggel, Tiszafüreden azonban nincs külön erre a célra kialakított épület.

A felsorolt városok közül jelenleg Kunhegyes van a legjobb helyzetben. A főtéren található nyilvános mosdót 2010-ben nyitották meg, mikor felújították a parkot. Sétányokat alakítottak ki, új játékelemekkel szerelték fel az ottani játszóteret.

– Egy teljesen új épületet terveztünk, emellett közművesíteni kellett. Fontos volt, hogy az épület olyan legyen, mely illik a környezetébe – magyarázta Szabó András polgármester. – Milliós tétel volt, de szerettek volna egy olyan főteret és parkot kialakítani, mely megfelel a kor követelményeinek. A településvezető úgy látja, napjainkban már alapvető követelmény, hogy egy nyolcezer lelkes város rendelkezzen nyilvános illemhelyiséggel. A lakosság is évek óta szorgalmazta…

Kunhegyesen már kilenc éve a főtér része ez a kis épület
Fotó: Ujvári László

Üzemeltetése nem nagy költség, az önkormányzat végzi, használatát díjmentesen biztosítják.

Abádszalókon már évtizedek óta van a belvárosban egy nyilvános mellékhelyiség. Az idő azonban nem múlt el nyomtalanul, mára elhasználódott és elavult. Az új piaccsarnok kialakításával egy időben felújítják, korszerűsítik sok helyi lakos és turista megelégedésére. A növekvő vendégszám és a város fejlődése azonban rámutatott, hogy egyetlen ilyen alkalmatosság néha kevés. Ráadásul messze található a turisztikai központnak számító strandtól.

– Egy másik projekt keretében, a turisták igényeit is kielégítő nyilvános mosdót alakítunk ki idén. A város turistanegyedében, a strandra vezető Deák Ferenc úton, a sportpálya mellett. Nyáron ide összpontosul minden forgalom – vázolta hírportálunknak Balogh Gyula polgármester. Itt található a művelődési ház, strand, kemping, üzletek és vendéglátóegységek. Az új nyilvános mellékhelyiség mellett sétányt, valamint játszóteret is kialakítanak majd.

Ezen a területen Füred, éppen a Tisza-tó fővárosa rendelkezik a legnagyobb lemaradással. Külön épület, nyilvános mosdó híján, idáig a régi piaccsarnok mellékhelyisége állt az érintettek rendelkezésére. Az a hír járja azonban, hogy hamarosan orvosolják a problémát.

– Igaz a hír, lesz nyilvános WC Tiszafüreden is. Az eddig használt finoman szólva sincs kulturált állapotban – érvelt a városvezető. Ujvári Imre hozzátette: az idén megvalósuló új főtéren terveznek egy modern mellékhelyiséget. Különálló ingatlan lesz, nem közintézményhez kapcsolható lehetőség.

Úgy látja, bár jogszabály nem írja elő a nyilvános WC-k meglétét, de illik, hogy egy város rendelkezzen ilyen lehetőséggel. Nem kötelező, de versenyelőnyt jelent, hiszen a város közterei ezáltal plusz szolgáltatással rendelkeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában