utazás

2019.01.19. 11:30

Érdemes már most lekötni az idei nyaralást, korán elfogynak a jó helyek

A last minute utakat mostanra inkább a first minute foglalások váltják fel. Az utazási irodák többségében január végére elfogynak a legjobb helyek.

Szilvási Zsuzsa, Ujvári László

Fotó: Shutterstock

– Az utóbbi időben egyre inkább odafigyelünk azokra az akciókra, melyeket év elején kínálnak az utazási irodák, így komoly összeget tudunk spórolni – mondta el Somogyi Nóra, aki családjával idén egy görög tengerparti szállodába megy nyaralni.

– Emellett lehetőleg az előszezon utolsó turnusát szoktuk kiválasztani, amikor már jó időben, de viszonylag olcsón pihenünk.

A nyaralás sokak számára egyet jelent a vízparttal. Általánosságban elmondható, hogy véget értek azok az idők, amikor még kizárólag az utak olcsósága volt mérvadó.

A legtöbben ma már odafigyelnek rá, hogy milyen programokat, milyen minőséget kapnak a pénzükért. Épp ezért továbbra is sláger Görögország, Olaszország, a török Riviéra, no és persze Horvátország.

– Emellett ismét egyre népszerűbbé válik Tunézia és az utóbbi időben „feltámadt” a bolgár tengerpart – mondta érdeklődésünkre Weinrauch László, az egyik nagy múltú szolnoki utazási iroda vezetője.

– Sokan nosztalgiával gondolnak vissza az évtizedekkel korábbi nyaralásukra az Aranyparton. Mostanra színvonalas szállodasor várja az ide érkezőket, ráadásul igen kedvező áron.

A fapados repülőjáratoknak köszönhetően sokak számára kinyílt a világ, egyre többen szervezik meg a nyári pihenésüket önállóan. Az idegenforgalmi szakember tapasztalatai szerint azonban a legtöbben továbbra is a profik által szervezett utakban bíznak.

– Mindezen túl azt látjuk, hogy egyre tudatosabbak az emberek – tette hozzá Weinrauch László. – Az év eleji akciókat kihasználva, sokan utaznak kedvezőbb áron, ez mindenkinek jó.

Az utazási irodák többségében január végére elfogynak a legjobb helyek. Fotó: Shutterstock

– Mi előre látjuk az évünket, s ilyenkor még a választék is sokkal nagyobb, amiből a hozzánk betérők választhatnak. Tavaly például az utolsó hetekben már alig tudtunk ajánlani valamit a későn érkezőknek.

– Megfigyelhetjük, hogy az előfoglalási árak már nem drágábbak, mint a last minute ajánlatok. Ráadásul az előfoglalásokhoz jellemzően bónusz szolgáltatások is járnak – mondta hírportálunknak Ferenczi Hajnalka, az egyik tiszafüredi utazási iroda munkatársa.

Szinte mindenféle történnek foglalások, de Spanyolország és a görög szigetek a legnépszerűbbek.

– Mi is érezzük, hogy ma már a cégek is megkövetelik, hogy mielőbb leadják a szabadságigényeket a munkavállalók – csatlakozott egy másik nagy szolnoki utazási iroda vezetője.

– Ezenkívül úgy tűnik, mind jobban figyelnek az ár-érték arányra. Nem biztos, hogy a legolcsóbbat keresik, fontosnak tartják, hogy a pénzükért megfelelő szolgáltatásokat kapjanak.

Gyanús a túl olcsó: megbízható, tőkeerős irodát válasszunk!

A nyaralásra készülők sokszor csak a kedvezőnek tűnő árakra figyelnek az utazási irodák ajánlatait böngészve. Pedig a túl olcsó út mindig gyanús.

Vagy az utolsó pillanatban derülnek ki az addig bújtatott pluszköltségek, vagy – ami talán még rosszabb – az iroda túl sok helyet foglalt le, s az utolsó pillanatban inkább a reálisnál olcsóbb árat kínálva próbálja menteni a menthetőt.

Általában ilyenkor fordul elő, hogy a turisták hazahozatalára már nem futja… Fontos tehát, hogy valóban megbízható, tőkeerős utazási irodát válasszunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában