csalók

2019.01.27. 06:56

Ha kapott mostanában számlaértesítő e-mailt az E.on-tól, legyen szkeptikus

Az E.on nevével éltek vissza csalók és küldtek az ügyfeleknek hamis számlaértesítő e-maileket. Ezzel próbálják elérni, hogy különböző, általában alacsony összegeket átutaljanak számukra.

Munkatársainktól

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– Az elmúlt hónapokban számos adathalász vagy erre figyelmeztető e-mail landolt a postafiókomban. Most épp az E.on küldött egy levelet, hogy visszaéltek a nevükkel – mondta hírportálunknak egyik olvasónk.

– Sajnos a csalók egyre leleményesebbek, már én is egyre nehezebben ismerem fel ezeket a hamis leveleket.

Pár hónapja például az OTP nevében olyan e-mailt küldtek, amely végén még a Csányi Sándor aláírás is szerepelt. Így egyre körültekintőbbnek kell lennünk.

Varga Ivettől, az E.on regionális kommunikációs szakreferensétől megtudtuk, hogy az ország minden részéből érkeztek bejelentések ezekkel a nagyon veszélyes visszaélési kísérletekkel kapcsolatban, pontos megyei számot azonban nem tudnak mondani. Sok esetben ugyanis konkrét adatok nélkül is érkeztek bejelentések.

Az ismeretlen támadók által küldött e-mailek a megtévesztésig hasonlítanak az E.on számlaértesítő leveleire. Arról ismerhetők azonban meg a hamis küldemények, hogy a [email protected] vagy [email protected] címről érkeznek.

Az E.on által küldött e-mailek esetében viszont mindig a [email protected] szerepel. A csaló leveleiben a megszólítás: „Kedves vásárló!”, a valódi esetében viszont „Tisztelt XY /szerződött ügyfél neve/”. A megtévesztő e-mailekben a feladás dátuma 2019.01.17. 0 óra körüli időpont. Az E.on által kiküldött számlaértesítők esetében a feladási dátumok ettől különbözőek.

Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivőtől megtudtuk, hogy megkeresésünkig nem érkezett ezzel kapcsolatban bejelentés a rendőrségre. A módszer azonban nem ismeretlen, és a rendőrség is nagy figyelmet fordít a figyelemfelhívásra, hogy megelőzzék az áldozattá válást.

– A csalók folyamatosan újabb és újabb módszereket, trükköket vetnek be, és egyre ügyesebben próbálnak meg pénzt kicsalni áldozataiktól. Az adathalász levelekkel ráveszik a címzetteket, hogy rákattintsanak egy hivatkozásra, így az itt megadott adatok a csalókhoz kerülnek. Éppen ezért soha ne az e-mail fiókból jelentkezzünk be a szolgáltató vagy bank oldalára!

– Emellett mindig hívjuk fel őket, hogy meggyőződjünk a levél tartalmának valódiságáról! – tanácsolta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock

Ha mégis áldozattá váltunk...

Az E.on azt javasolja, ha mégis rákattintottunk a csalók által létrehozott áloldalra vezető hivatkozásra, és megadtuk az adataikat, akkor mielőbb módosítsuk jelszavunkat az online ügyfélszolgálati fiókjukban (eon.hu/ugyintezes).

Ha esetleg ugyanezt a jelszót használnánk más felületeken is, akkor ott is feltétlenül adjunk meg új jelszót. Amennyiben pedig a hamis felületen bankkártya-adatokat is megadtunk, azonnal keressük fel a bankunkat. Ha minden körültekintés és óvatosság ellenére mégis csalás áldozatává váltunk, azonnal értesítsük a rendőrséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában