vélemény

2019.01.11. 12:42

Hősnőkre szükség van

Mit vétettem, amivel megérdemeltem a testi, lelki szenvedéssel teli sorsot? – bizonyára sok emberben felmerül ez a kérdés, ha valamilyen súlyos betegséget diagnosztizálnak nála vagy balesetet szenved.

Illés Anita

A betegséggel való szembenézés fájdalmas, lelkünkben ekkor eluralkodik a félelem, a kétség, az aggodalom és a bizonytalanság érzése. Folyamatosan olyan kérdések bombázzák gondolatainkat, mint például: hogyan tudok majd dolgozni? Mire leszek képes? Hogy fog kinézni a testem a műtét után? Teher vagyok-e a családomnak?

A testünkben jelentkező fájdalmat gyorsan lehet csillapítani különböző pirulákkal. A lelki gyötrelmek az esetek jelentős részében azonban lassabban oldódnak és nem biztos, hogy elég hozzá egy-két kapszula. Így másfajta gyógyírt kell találnia a betegnek.

A sztómával élő fiatal nő, Gyenes Linda példája mutatja, ha másként tekintünk a problémára, megkeressük annak jó oldalát, akkor elviselhetőbb a lét. Gyógyulását segítette az elfogadás, a kitartás és a humor is.

De a támogató családi, baráti és munkahelyi környezet is elengedhetetlen. Igazi hétköznapi hősnő ő, aki bátran kiállt a nyilvánosság elé és mesélt a Crohn-betegségről, a gyulladásos bélbetegségek egyik típusáról.

Megosztotta velünk, milyen az élete sztómával, amiről a betegek többsége és környezetük is úgy érzik, hogy kínos beszélni. A statisztikák szerint a világon körülbelül hatmillióra, hazánkban tizenötezerre tehető a sztómával élők száma.

A társadalom egészséges tagjai általában nem ismerik ezt az állapotot, sőt sokszor előítélettel vannak. Az oldalán sztómazsákkal élő embertársunk pedig ugyanolyan értékes, mint bárki más.

A külső alapján való ítélkezés helyett sokat segít, ha az egészségesek is megismerik a sztómások életét. Ez segítheti a megértést és az elfogadást.

Linda története nemcsak az elfogadást mozdítja előre, hanem sorstársainak is mankót ad a tanácsaival és azt üzeni, soha ne adják fel! Ezekre a biztató szavakra, a megélt tapasztalatok megosztására bizony óriási szüksége van a betegnek. Főként, ha egyedül van a kérdéseivel és válaszokat alig kap…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában