JÁSZALSÓSZENTGYÖRGY

2019.01.25. 08:08

Történelmi előadás hangzott el a Falusi esték programján

A Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület „Falusi esték” rendezvénysorozatának kere­tében január 18-án dr. Farkas Kristóf Vince történész A Csörsz árka címmel tartott előadást a községházán.

Illés Anita

Dr. Farkas Kristóf Vince történész (jobbra) A Csörsz árka címmel tartott előadást.

Forrás: Beküldött fotó

Marton Rita, a program egyik szervezője elmondta, hogy a történész előadását térképekkel és képekkel illusztrálta. A Csörsz-árok egy több szakaszból álló sáncárokrendszer, az Alföld ókori tájtörténeti emléke.

A védmű egyik szakasza Jászárokszállás és Visznek mellett található. Nem véletlen, hogy Jászárokszállás a nevében is őrzi a sáncárok nevét. Az árokrendszer valamikor az emberek védelmét szolgálta, valamint az ellenséges csapatokat is feltartóztatta.

Dr. Farkas Kristóf Vince történész (jobbra) A Csörsz árka címmel tartott előadást.
Fotó: Beküldött fotó

A Csörsz árka születéséről mondák keringtek a Jászságban. Egyes legendák szerint nem védelmi funkciója volt, hanem Csörsz vezér vízi utat, hajózható csatornát akart ásni. A „Falusi esték” következő előadása február elsején 16 órakor lesz a községházán, ahol Neszádeliné Kállai Mária viseletkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában