Mezőtúr

2019.01.26. 15:28

Türelemüvegeket készít a túri alkotó

Végtelen türelem és precizitás. Erre a két tulajdonságra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a dr. Keresztes Károly által alkotott csodák elkészülhessenek. A mezőtúri orvos türelemüvegjei valódi remekművek.

Szilvási Zsuzsa

Dr. Keresztes Károly szerint a tervezéssel és a megfelelő méretű és formájú üveg megtalálásával kezdődik a munka

Fotó: Mészáros János

Különlegesen megmunkált, apró használati eszközök, szépen faragott szobrocskák, bútorok sorakoznak a szűk nyakú palackokban. Dr. Keresztes Károly keze alól az évek során egyre finomabb technikával készült, mind összetettebb darabok kerültek ki. Munkáiból a napokban nyílt kiállítás a Túri Fazekasmúzeumban.

– Gyermekkorom óta vonzott a falusi emberek élete, az általuk készített és használt tárgyak egyszerű tökéletessége – meséli, amikor arról kérdezzük, hogyan kezdett bele ebbe a különleges tevékenységbe.

– Egy dunántúli tájházban láttam először türelemüveget, ám akkor még csak megcsodáltam. Aztán egy veszprémi kiránduláskor szerzetesek által készített hasonló remekeket is találtam, s akkor eldöntöttem, hogy én is megpróbálom. Végül 1996-ban készült el az első, azóta pedig már hatvanötnél járok.

Az üvegek többségében mesterségekhez köthető eszközöket, életképeket vagy éppen szakrális témákat láthatunk.

Mivel a nyugalmazott háziorvos a Magyarok Világszövetségének mezőtúri elnöke is volt, jó néhány türelemüvegben idézi meg Trianon témáját, a szétszakított országrészek tragédiáját. S ahogy haladunk előre az időben, úgy lesznek egyre szebben kidolgozottak, összetettebbek az alkotások.

– A legnehezebb természetesen az, hogy a szűk szájú üvegekben hogyan helyezzem el a megálmodott kompozíciót – tudjuk meg tőle. – Először megtervezem, aztán meg kell találnom a megfelelő méretű és formájú üveget, s utána kezdődik maga az érdemi munka.

– Sok esetben a szükséges szerszámokat is el kell készítenem hozzá, sőt előfordul, hogy olyan speciális csipeszt, fogót csinálok, amit csupán akkor egyszer használok, s utána másra már nem tudom hasznosítani. Ezt követi az a végtelen türelemjáték, amelyről nevüket is kapták ezek az üvegek.

Dr. Keresztes Károly szerint a tervezéssel és a megfelelő méretű és formájú üveg megtalálásával kezdődik a munka
Fotó: Mészáros János

– Mostanában már jóval nagyobb rutinnal készül egy-egy munka, mint eleinte, de azért néhány hónapig eltart, mire valóban olyan lesz, mint szeretném. S amitől igazán különlegesek az általam készített üvegek, az a lezáró dugó.

– A szokásoktól eltérően ugyanis én ezeket is megmunkálom, kifaragom, s alaposan lezárom a palackokat. Olykor még egy-egy üzenetet is elrejtek bennük az utókor számára, melyeket azonban nem könnyű megtalálni.

Ahogy Keresztes Károly mondja, nem ismer mást, aki rajta kívül ilyesmit csinálna manapság. Az évszázados türelemüvegeket sokan megcsodálják, mostanában azonban már nemigen készülnek hasonló remekművek.

Neki azonban még sok-sok terve van, amit szeretne megvalósítani. Legközelebb például a hortobágyi kilenclyukú hidat készül belebűvölni egy palackba. Az ehhez szükséges varázsige pedig nem más, mit türelem…

Angolszász országokból indult

Türelemüvegnek nevezzük a népművészet azon tárgyait, amelyekben a faragványokat szűk nyakú palackok belsejében helyezik el. A kiválasztott üveg olyan akadályt jelent az alkotó számára, melynek legyőzése igen nagy ügyességet igényel, hiszen a beépített darabok nagyobbak, mint az üveg nyakának átmérője.

A szétvágott részdarabokat az üveg belsejében kell összeilleszteni. Eredetük bizonytalan, valószínű, hogy az első türelemüvegeket a 17. században készítették az angolszász országokban.

A Kárpát-medencében a 18. század végén jelentek meg az első darabok, Selmecbányán. Ezekkel a díszekkel főként a paraszti lakáskultúra részeként, a tisztaszobában találkozhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában