KARCAG

2019.02.15. 11:30

Karcagi diák képviselheti hazánkat a WorldSkills 2019-es versenyen

A hétvégi WorldSkills válogató döntőjét Simon Olivér, a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Szakgimnázium és Szakközépiskola festő tanulója megnyerte, így hazánkat ő képviseli a WorldSkills 2019-es kazani versenyen, festő, díszítőfestő kategóriában.

Daróczi Erzsébet

Simon Olivér a nyertes munkájával.

Forrás: Beküldött fotó

– Először gépi forgácsolónak tanultam a Varróban, de tetszett a festő szakma is – mondja a fiatalember.

– Így már tavaly szobafestő versenyen is részt vettem. Míg a gépi forgácsoló szakmát a bátyám révén választottam, a festő közben tetszett meg – árulja el Simon Olivér, aki miután tavaly gépi forgácsolóként végzett, itt maradt szep­tembertől az iskolában, szobafestő tanulónak.

– A festő szakmában nagyobb az önállóság, az alkotói szabadság, kevésbé kötött, ezért is szerettem meg – mondja Olivér, aki a tavalyi rangos szobafestő versenyeken megszerezte a versenyzői rutint. Ezeken a versenyeken tapétázni kell, a színkeverés, a díszlécjavítás, a szerkesztés, kézzel kifestés és szalagos feladat is van.

– Bár biztos kézzel dolgozom, ami nagyon fontos, mert a versenyen a rajzokon a tűréshatár csupán 1 milliméter, de nagyon izgulós vagyok, emiatt most sem tudtam a maximumot kihozni magamból. Ezen szeretnék változtatni – jelenti ki Olivér, aki úgy véli, még fejben kell jól összeraknia, tudatosítania a nyolcórás versenyfeladat lépéseit a szerkesztéstől a színkeverésen át.

S hogy ez hogy megy, azt legközelebb március elején, Írországban mutathatja meg, azt követően a budapesti Szakma Sztáron is ott lesz, a tanév végétől pedig gőzerővel az augusztusi világbajnokságra készül majd.

– Szüleim és öt testvérem is nagyon büszke rám az eredményeim alapján – teszi hozzá a 19 éves fiatalember.

– Az idősebbik bátyám 27 éves, a legfiatalabb húgom pedig 13, neki is szeretnék példát mutatni azzal, hogy a szorgalom és a kitartás meghozza az eredményt. Úgy érzem, bátyáim és húgaim büszkék rám.

– Bár a héten kicsit megtörtem, hogy a döntőn nem az általam tudott maximumot – itthon sokkal könnyebben és szebben megy minden – hoztam ki magamból, de túlizgultam a versenyzési nyolc órát. Mostantól úgy indulok neki minden versenyemnek, hogy nyerni akarok, és ezért mindent meg is teszek majd – ígéri meg a fiatalember saját magának is.

– Tavalyi versenyeredményei alapján egy ösztöndíjprogramban is részt vesz tanítványunk – tudjuk meg szakoktatójától, Kovács Sándortól, aki szerint Olivér nagyon jó rajzoló, ügyes, s példaértékű a szorgalma.

– A világbajnokság budapesti országos döntőjére tavalyi 2. helye alapján hívták meg, rajta kívül még egy tanuló képviselhette iskolánkat. A házi versenyt Vincze Péter 9.-es diák nyerte meg, aki Olivér után a 2. lett a döntőn, ami nagyon szép eredmény – mondja a szakoktató.

Simon Olivér a nyertes munkájával.
Fotó: Beküldött fotó

A fiúk felkészítésében Gyarmati István kollégája segített.

Kovács Sándor reméli, hogy a világbajnokságra Olivér megnyugszik, és a nemzetközi versenyt tényleg nem izgulja túl, mert akkor még sikeresebb lehet. A Trilaktól a mentális felkészítésben segítséget is kap, most a gyárban van egyhetes intenzív felkészítésen.

Mostantól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a festékgyár készíti fel őt a világbajnokságra. A két varrós diák a márciusi budapesti MiniSkills versenyen is ott lesz.

Szél Szabolcs, az iskola 11.-es festőtanulója pedig megnyerte a Szakma Kiváló Tanulója verseny írásbeli elődöntőjét, s most hétvégén a váci országos előválogatón méreti meg magát. Tanára az ő sikerében is bízik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában