galériával

2019.03.15. 16:26

Emléktáblát avattak Görgei Artúr tiszteletére Tiszafüreden

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek március 15-én, Tiszafüreden.

Ujvári László

Fotók: Ujvári László

Fotó: Ujvári László

A Kossuth téri 1848-as emlékműnél Ujvári Imre polgármester mondott beszédet. Hivatalok, intézmények és civil szerzetek helyezték el a megemlékezés virágait, tisztelegve a hősök előtt. Közreműködött a Tiszafüredi Ifjúsági Fúvószenekar.

Innen átsétáltak a közeli Lipcsey-kúria épületéhez, mely jelentős szerepet játszott az 1849-es tavaszi események során. A Kiss Pál Múzeumnak helyet adó kúriában történt a híres tiszafüredi tiszti zendülés. Ennek következményeként nevezte ki Kossuth Lajos a honvédség fővezérének Görgei Artúr honvédtábornokot.

Dr. Mester Edit múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd a tiszafüredi eseményekben jelentős szerepet játszó Lipcsey Imre leszármazottja, Lipcsey Ákos mondott beszédet. Az épület falán egy emléktáblát avattak Görgei Artúr tiszteletére. Ezután Albertné Görgey Zsuzsanna, a Görgei-kör alelnöke idézte fel az országos jelentőségű tiszafüredi eseményeket.

A koszorúk elhelyezését követően megtekinthették az érdeklődők Megyeri Ferenc Múltunk fényei című lámpakiállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában