hagyományőrzés

2019.03.03. 11:29

Harmincöt település vendégei báloztak Kisújon

A városházán immár 18. alkalommal rendezte meg az önkormányzat szombaton a Nagykunsági Hagyományőrzők Bálját.

Daróczi Erzsébet

A történelmi zászlókat a Nagykun Huszárbandérium tagjai vitték be.

Fotó: Daróczi Erzsébet

A bál megnyitása előtt a városháza Illéssy termében kamarakiállítás nyílt az Illéssy családról, akik több kunkapitányt és a múlt század elején a város első polgármesterét is adták.

A kiállítási tárgyakat Illéssy Ádám emeritus nagykunkapitány és családja ajánlotta fel és adat át a városnak. Ezután a díszteremben elkezdődött a bál, melynek mottója Illyés Gyula kunokról szóló gondolatai voltak: „büszkén emlegetik származásukat. Magyarok? Nemcsak színmagyarok, hanem ráadásul kunok ők, amin valami olyasmit értenek, hogy a magyaroknál is magyarabbak.”

A bál kezdetén dr. Bartha Júlia néprajzkutató mondta el a kun miatyánkot, majd a történelmi zászlókat a Nagykun Huszárbandérium tagjai hozták be, tárogatón Tóth Ákos játszott.

A zászlókra emlékszalagot kötött dr. Berkó Attila kormánymegbízott, Nagy András regnáló nagykunkapitány és Kecze István polgármester, aki ezt követően köszöntötte hazánk 35 településéről, valamint Kárpátaljáról és Székelyföldről érkezett vendégeket.

A történelmi zászlókat a Nagykun Huszárbandérium tagjai vitték be.
Fotó: Daróczi Erzsébet

A Nagykun Kapitányok Tanácsa döntött az idei Illéssy-díjazottról. A díjat Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, Karcag emeritus nagykunkapitánya ajánlotta fel, akit a Jászkun Kapitányok a Hármas Kerület – azaz a Nagykun, a Kiskun és a Jász Kerületek – főkapitányává választottak.

A beiktatása májusban Karcagon lesz. A kapitányok döntése szerint Szűcs Imre tiszafüredi fazekasmester, a népművészet mestere a díjazott, életútját Horváth György emeritus nagykunkapitány ismertette.

A díjátadó után a 48-as Olvasókör népdalkörei – Monoki Kálmánné vezetésével- , az Asszonykórus és a Férfi dalárda énekelt, citerán kísérte őket Angyal Ferenc.

 

Vacsora előtt Halász János országgyűlési képviselő, a város díszpolgára mondott pohárköszöntőt. Az est meglepetés vendége László Attila kézdivásárhelyi énekes volt, akinek élete fontos pillanata volt 2011, amikor 14 évesen sikerrel szerepelt a Csillag születik műsorban.

A szívhez szóló székely és magyar dalok után elkezdődött a hajnalig tartó tánc, a talpalávalóról a Deciband zenekar gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában