jászkunság

2019.03.10. 06:43

Különleges kincset rejt alattunk a föld

A Magyarország alatt elhelyezkedő szénhidrogén-medencék folyékony és gáznemű kincseinek (talán) java részét már a ’60-as, ’70-es években kitermelte a hazai olaj- és gázipar.

Mészáros Géza

A társaság szakemberei megyénk több pontján végeztek eredményes kutató fúrásokat

Fotó: Mészáros János

Az azóta fénysebességgel felgyorsuló, a geológiai, geofizikai és geokémiai kutatások szempontjából is folyamatosan frissülő, egyre kifinomultabb technológia azonban „titokszobákra”, eddig rejtett értékekre bukkant a föld mélyén.

Térségünk több településén négy-öt évvel ezelőtt hivatalos közlemények tudatták a lakossággal, hogy az O&GD Central Kft. megbízása alapján és a Szolnoki Bányakapitányság engedélyével az Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. 3D-s, rezgésgerjesztő módszerrel szeizmikus méréseket végez.

E vizsgálatok célja pedig nem más volt, mint a lábunk alatt kilométeres mélységben elhelyezkedő kőolaj- és földgáztelepek felkutatása volt. Nos, a vibrációs mérések itt-ott pozitív eredménnyel zárultak, ennek következménye pedig az lett, hogy a szükséges engedélyek beszerzését követően megkezdődhetett a kutatás és a kitermelés is.

Ma már Jász-Nagykun-Szolnok megye több térségében is fúrótornyok fel- és leépítése követik egymást, ám a hangyaszorgalommal végzett mozgásokról, az ásványi kincsek felszínre hozásáról vajmi keveset tud az átlagállampolgár.

Hírportálunk olvasóinak számára készséggel válaszolt a felvetésekre az egyébként erősen szolnoki kötődésű Volter György, az O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi kapcsolatok vezetője.

– Társaságunk a közelmúltban bővítette mezőtúri gázüzemét. A fejlesztéssel egy közép-alföldi elosztóközpont jött létre, ahonnan az egész térség ellátható földgázzal. E gázüzem mellett található a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. országos, nagynyomású vezetékéhez való csatlakozásunk, az úgynevezett „nullpont”.

– Ezen keresztül a térségben kitermelt, tehát az általunk és más társaságok által a vonatkozó szabványok szerint előkészített gázok az ország minden részére, sőt a közép-európai régióba is eljuthatnak. Ez azt jelenti, hogy az általunk a Közép-Alföldön kitermelt gázmolekulát nem feltétlenül ebben a térségben használják fel.

– A mezőtúri fejlesztésre azért volt szükség, mert a tavaly Jász-Nagykun-Szolnok megyében megtalált újabb gázmezők növelik a kitermelt gázmennyiséget. Új felszíni létesítmény nem épül Mezőtúron, hiszen a térségben, a már meglévő, mezőtúri telephelyű Endrődi Gázelőkészítő és Stabilizáló Üzem (EGSÜ) látja el a regionális tevékenységet.

– Oda futnak be ugyanis a környékbeli, évek óta üzemelő öcsödi, túrkevei, mezőtúri, valamint dévaványai és gyomaendrődi gázmezők vezetékei – magyarázta Volter György.

Hozzátette: – Mivel a mezőtúri gázüzem (EGSÜ) létszáma a technológiai folyamattól és nem a termelt mennyiségtől függ, így a jelenlegi, megközelítőleg 30 emberből álló dolgozói létszám a mezőtúri fogadóállomás fejlesztését követően sem változik – tájékoztatott a szakember.

A társaság szakemberei megyénk több pontján végeztek eredményes kutató fúrásokat

Volter György kitért arra is, hogy a Mol Nyrt-nek több helyen (Algyő, Hajdúszoboszló, Bajánsenye és másutt is) van ilyen létesítménye, az O&GD Central Kft-nek pedig nemrég épült meg Hajdú-Bihar megye déli részén a második, amely ez év január közepétől üzemszerűen működik.

Megtudtuk, hogy amennyiben szükséges, azaz a régióban az újabb fúrások és az esetlegesen megtalált újabb gázmezők miatt tovább nő a kitermelt gáz mennyisége, akkor a jövőben az EGSÜ már rendelkezésre álló technológiai kapacitása bővíthető a már meglévő területen belül, ahogyan ez nemrég Mezőtúron is történt.

Volter György elmondta, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2016 végén Szolnokon a Prizma és a Gyökér út környékén levő mintegy egyhektáros területen végzett kutatófúrás eredményeként kőolajat találtak.

– A kút jelenleg is tesztelés alatt áll, akárcsak a Tószeg külterületén végzett kutatófúrás is. Az O&GD Central Kft. a 4-es főút Szolnokot elkerülő szakasza és a Holt-Tisza

közötti, mintegy egyhektáros területen végzett fúrást. Ennek jele Szandaszőlős–Kelet–1.

– Ez év januárjában a felső-szandai réten, a sportreptértől délre is végeztünk fúrást, ennek jele Szandaszőlős–Nyugat–1. A Vízpart körúton jelenleg mélyítjük a Szandaszőlős–Kelet–2 jelű fúrást, amely sikeressége esetén, a másik két kúttal együtt, bekötésre kerül a közelben létrehozandó gyűjtőállomásra.

– E gyűjtőállomást pedig egy több mint 40 kilométer hosszú vezetékkel összekötjük a mezőtúri EGSÜ-vel. Ezen beruházások megvalósítását ez év második, harmadik negyedévére tervezzük.

Hamarosan Tiszafüreden is kutathat a cég

A Magyarországon 2013 óta jelen levő O&GD Central Kft. anyacége a hollandiai székhelyű Sand Hill Petroleum B.V. A Kft. budapesti kutatási központtal működik, mintegy százötven munkavállalót foglalkoztat.

A jövőben mélyíteni tervezett újabb fúrások és esetlegesen megtalált újabb gázmezők termelésbe állítása folyamatos a közép- és kelet-magyarországi régiókban. A cég megyénkben hamarosan kutatásokat folytathat Tiszafüred környékén is.

Az O&GD Central Kft. az elmúlt négy évben csaknem 40 milliárd forintot költött beruházásaira. Összesen 13 bányatelekkel, 2 gázelőkészítő üzemmel és 9 gázgyűjtő központtal rendelkezik.

Jelenlegi napi földgáztermelése megközelítőleg egymillió köbméter, ami csaknem 3,1 százalékát fedezi a magyarországi fogyasztásnak és 18,5 százaléka az ország szénhidrogén földgáz termelésének – közölte Volter György.

Ebben az évben jelentősen nőhet a befizetett összeg

Talán ismeretes, hogy az ásványi nyersanyag a föld felszíne alatt a magyar állam tulajdonában van, ezen előfordulásokra lehet bányászati jogosultságokat szerezni.

Amikor a bányavállalkozó a felszínre hozza, kitermeli az ásványi nyersanyagot, az OGD Central Kft. esetében a szénhidrogént, akkor az átmegy a tulajdonába és ezért azonnal bányajáradék fizetési kötelezettsége keletkezik, amit adó módjára kell befizetni.

Ezen felül a bányavállalkozónak fizetnie kell az összes, egyéb vállalkozásra is vonatkozó közterhet, így a Helyi Iparűzési Adót (HIPA) is. Az O&GD Central Kft. minden termelő kútja és létesítménye önálló telephelynek minősül, amely után a helyi önkormányzati rendeleteknek megfelelő mértékű adót fizeti meg.

A társaság a termelési terület (bányaüzem) önkormányzatainak (Mezőtúr, Szolnok, Örményes, Túrkeve, Öcsöd, Tószeg, Dévaványa, Szeghalom) tavaly összességében több mint 100 millió forint HIPA-t fizetett ki, amely összeg idén jelentősen növekedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában