MARTFŰ

2019.04.18. 11:25

Már a martfűi postán is kapni vonatjegyet

Áprilistól már a postákon is lehet vasúti menetjegyet vásárolni. Persze, nem mindenhol és nem is biztos, hogy a lehetőséggel sokáig lehet élni. Egyelőre ugyanis tesztjelleggel működik a postai árusítás, és csak tizenhét postán. Megyénkben Jászapátiban és Martfűn.

Joó Zsuzsa

Fórizs Mihály inkább csak csekkeket ad fel a jövőben is. Fotó: Joó Zsuzsa

A martfűi postahivatalban péntek óta árusítják a menetjegyeket. A legtöbb helyi hallott a lehetőségről, de hogy él-e majd vele a jövőben, egyelőre nem tudni.

– El sem tudom képzelni, hogy miért pont a mi városunkat választották ki – tárja szét a karját a Martfűn élő Fórizs Mihály.

– Elvégre nem a mi postánk a leghíresebb a környéken, sőt! Itt általában rengeteget kell sorban állni. Megesik, hogy inkább átmegyek az öt kilométerre lévő földvári postára, ott gyorsabban végzek, mert több ablak működik. Itt többnyire csak kettő. Ezért furcsa, hogy a sok feladat mellé még plusz munkát adnak a helybéli dolgozóknak...

Mihály hozzáteszi, a martfűiek többsége egyébként sem vonattal utazik, hanem autóval vagy busszal. A busz sűrűbben jár, megállója is remek helyen van: benn, a városközpontban.

– Ha vonattal fogok utazni, biztosan nem a postán veszem majd meg a jegyet – folytatja Mihály.

– Egyrészt, az állomáson is be lehet szerezni, ami közel van az otthonomhoz. Minek jöjjek el akkor ide? Másrészt, gyorsabban végzek a vásárlással, ha az ottani jegypénztárban szerzem be a menetjegyet. Nem biztos, hogy a postán történő jegyvétellel gyakran élnek majd a martfűiek – ad hangot kétségeinek a férfi.

Fórizs Mihály inkább csak csekkeket ad fel a jövőben is. Fotó: Joó Zsuzsa

Nem csak Mihály, több más lakos is kétkedve fogadja az új lehetőséget. A legtöbben úgy vélik, nagyon leterheltek így is a postai dolgozók, ez úgy hiányzott nekik, mint púp a hátukra. Az pedig különösen furcsa, hogy lassan már szinte minden megvásárolható egy postán, a játékoktól kezdve az édességen át a papíráruig, biztosításig.

A Magyar Posta Zrt. kommunikációs igazgatóságának munkatársai hírportálunk és a lakosok felvetésére azt válaszolták, a Magyar Postát sokan a hagyományosnak mondható szolgáltatásokkal azonosítják, de az elmúlt években számos más terméket és szolgáltatást is kínáltak az ügyfeleknek.

Így egy helyen számos más dolgot lehet egyszerre intézni, amelyet – tapasztalataik szerint – kedvelnek az ügyfelek. A postán történő elővételi vasúti jegyvásárlás lehetősége szintén egy ilyen kényelmi szolgáltatás, hiszen az ügyfelek időt takaríthatnak meg azzal, ha a hagyományos postai ügyintézéssel együtt már a tervezett vasúti utazásukhoz is megvásárolják a jegyüket, bérletüket.

Kiderült, az említett postákon – így Martfűn is – a MÁV-START jegyeladási rendszerét használják a dolgozók, annyi eltéréssel, hogy a megvásárolt jegyek visszatérítésére, cseréjére, valamint nemzetközi vasúti jegyek vásárlására a postákon nincs lehetőség.

– A dolgozók a jegyértékesítés bevezetése előtt egy tanfolyamon vettek részt, ahol képzést kaptak a jegykiadás folyamatairól, illetve a tudnivalókról. Ezenkívül bármilyen kérdés esetén telefonon kaphatnak segítséget a MÁV-START szakembereitől – magyarázták.

Akár több postát is bevonhatnak

– A martfűi postahivatal kifejezetten zsúfolt. Az emberek jellemzően munka után, négy-öt óra között mennek ügyet intézni, csekket befizetni. Akkor viszont általában már csak egy ablak és a főpénztár működik. Bizony előfordul, hogy akár tízen is állnak a sorban, ötkor pedig a hivatalt bezárják – erősíti meg a helyiek meglátását dr. Papp Antal polgármester.

Gyors vonatjegyvásárlásra tehát nem számíthatnak az utasok. Hozzáfűzi, a martfűi vasúti jegypénztárat egy ideje vállalkozás üzemelteti, a posta most nyilván konkurenciája lett ennek a kis cégnek. Hogy miért pont Martfűt jelölték ki teszthelynek, arról még a településvezető sem tud.

A vasúttársaság közleménye szerint a MÁV vegyesen vont be kisebb és nagyobb településeken lévő, belvárosi vagy attól távolabb elhelyezkedő, hagyományos vagy üzletházi, vasútállomás közeli vagy akár vasúti pénztárral nem rendelkező településeken működő postákat. Ha a tizenhét postán bevezetett vonatjegy-értékesítés fogadtatása kedvező lesz, további postákra is kiterjeszthetik a lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában