SZOLNOK

2019.04.09. 11:26

Ez nemcsak a fiatal lányok sportja, hanem minden nőé

Légtornászok nemcsak a cirkuszban léteznek! A szolnoki rúdsportos lányok már számos helyzetben megmutatták gyönyörű mozdulataikat és elképesztő erejüket. A stúdió most ismét különleges kihívás elé néz: a Nemzetközi Rúdsport Szövetség által szervezett rúdsport és karika légtornász bajnokságon mérettetik meg magukat. De kezdjük az elején: mi is az a karika, és mit kell vele csinálni? Minderről a sportoló hölgyekkel és Kozma Nikolett tulajdonossal beszélgetünk.

Szabó Lilla Laura

– Nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlásra, a tanítványaim heti négy-öt edzésre is eljönnek. A feladatok, elemek sokszínűsége önmagában remek felkészülést biztosít, így nincs szükség külön edzőtermi munkára – kezdi Kozma Nikolett, aki maga is részt vesz megmérettetésen.

– A lányok változatos kategóriákban indulnak, még negyven feletti profi jelentkezőnk is van! Tavaly szép eredményeik voltak, idén ismét dobogós helyekre számítok. Jómagam elit rúdsport, elit karika, illetve rúdművészeti páros szekciókban versenyzek.

– Sikeres szereplés esetén kvalifikáltathatom magam a világbajnokságra, idén ez a legnagyobb motivációm. Külön öröm számomra, hogy amatőr kategóriában két tanítványom karika duóban versenyez. Korábban még rúdból sem voltak páros indulóim! – avat be lelkesen az edző.

A stúdióban nagyjából egy éve érhető el a karika sport. Az eszköz pontosan olyan, mint amit a cirkuszi artisták is használnak. Vasból készült, egy vagy két ponton rögzíthető, elég erős ahhoz, hogy biztonságosan elbírja egy, de akár két ember súlyát is. Általában kilencven centiméter átmérőjű, így kényelmesen „bejárható” a koreográfiák során. Nagy szakítószilárdságú hevederrel, változatos magasságokban függesztik föl – emiatt a karika minden irányba mozog.

Magabiztosság és kiváló erőnlét szükséges a használatához. Mivel egyébként könnyen levehető, szállítható, akár a természetben is sportolhatunk vele, ha egy nagyobb fa stabil ágára erősítjük. Versenyen kétméteres magasságban rögzített eszközön mutatják be a gyakorlatokat. Az edző hangsúlyozza, hogy a legfontosabb feladat a tökéletes harmónia megtartása.

– Minden mozdulatuknak egyszerre kell történnie. Az elemek összekötése során előfordul, hogy csak az egyik fél tartózkodik a karikán, és tartania kell a levegőben lógó társát is! Ennek okán a versenyen a ruházatot is szigorúan szabályozzák. Testhez simuló öltözetet kell viselni, ami mentes a fodroktól, kiálló részektől. Nikolett szerint a legfontosabb az alapok biztos elsajátítása, óráin szintről szintre fejlődnek a résztvevők.

Szabó Patrícia Renáta és Répási Anna is ezen elvek alapján készül. Párosuk számára nem a bajnokság lesz az első közös alkalom.

– Együtt kezdtünk karikázni a stúdióban, a kezdetek óta megvan a szimpátia. Tavaly gondoltuk úgy, hogy az itt rendezett karácsonyi házi bajnokságra duóbemutatót állítunk össze. Remek élmény volt! – meséli Anna. Sikerükön felbuzdulva kaptak kedvet a versenyzéshez.

– A bajnokság nagy feladat, de jól tudunk együtt dolgozni.

Patrícia a nehézségekre is kitér.

– Nagy koncentrációt igényel ez műfaj, és tényleg pontosan le kell követnünk a másik mozdulatait. Lelkileg, fizikailag egyaránt fontos ráhangolódnunk egymásra, pedig nem mindig egyformák a napjaink. De emiatt is különleges kihívásnak tartom.

Szabó Patrícia Renáta (fölül) és Répási Anna a bemutatón szabadabb stílusú öltözetben léphetett fel.
Fotó: Beküldött fotó

A megyeszékhely sportolói egyébként országos szinten elismerésnek örvendenek, ami az erejüket, állóképességüket illeti.

– A hajlékonysági elemekkel több munkánk van, de a lányok elképesztően erősek, ez a versenyeken is megmutatkozik! Nem kell a szomszédba menni segítségért akkor sem, ha bútorpakolásról van szó! Büszke vagyok arra, hogy változatos az edzésekre járók korosztálya, testalkata.

– Még mindig sok fejben él tévhit arról, hogy ez a balerina-típusú, fiatal lányok sportja. Mi tudjuk, hogy bizony a nőké, minden nőé. A versenyen egyébként ötven év feletti kategória is van. Ez szintén azt jelzi, hogy soha nem késő elkezdeni sem a rudazást, sem a karikázást – folytatja az edző, aki megosztja velünk azt is, hogy évről évre nehezebb megfelelni az egyre szigorodó szabályoknak.

Többek között ezért döntött úgy, hogy elvégzi a Nemzetközi Rúdsport Szövetség bírói képzését.

– Sokkal alaposabb, pontosabb felkészülést tudok biztosítani mind a lányok, mind önmagam számára. Ráadásul, mivel belekerültem egy szakmai rendszerbe, számíthatok arra, hogy felkérnek valamelyik verseny ítészének. Ez egy izgalmas, új terület, örömmel vállalom a hozzá kapcsolódó kihívásokat!

Folyamatos a sportág fejlődése, már doppingellenőrzés is lesz

A magyar bajnokság az egyik legrangosabb hazai megmérettetés a rúdatléták számára. A budapesti helyszínre az ország különböző pontjairól érkeznek versenyzők. A májusi esemény színvonalának emeléséért minden évben sokat tesznek a szervezők. Idén például szúrópróbaszerű doppingellenőrzést vezetnek be.

A sportág fejlődése nagyon dinamikus, már folynak tárgyalások azért is, hogy a rúdsport olimpiai szám lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában