Öcsöd

2019.04.01. 20:00

Gyökerüknél kötik ki a fákat Öcsödön

Sajátos módszerrel próbálják visszaszorítani a falopást a településen. A frissen ültetett növények gyökereit egyszerűen kikötik egy, a földbe mélyen levert fémkaróhoz, hogy ne lehessen a fákat könnyedén kihúzni a talajból.

Joó Zsuzsa

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Valamit már ki kellett találnunk! Molnár Bálint, Öcsöd polgármestere ezzel arra célzott, hogy a településen élőknek és persze az önkormányzatnak is elege lett abból, hogy ismeretlenek kihúzogatják, ellopják a frissen ültetett facsemetéket a közterületről, hogy azok aztán máshol díszelegjenek.

– Ezért mostanában egy speciális módszerrel helyezzük földbe a fákat: a kiásott gödör aljába leverünk egy fémkarót, ennek a végére ráerősítünk egy drótot, melyhez hozzákötjük, mintegy „hozzáláncoljuk” a fa gyökerét – magyarázza a településvezető.

Az öcsödiek meglehetősen szokatlan faültetési eljárása mindenesetre úgy tűnik, bevált. Az utóbbi időben ugyanis egyetlen, frissen elültetett facsemetének sem veszett nyoma.

– Persze ez a módszer sem bombabiztos, hiszen ha valaki nagyon akarja, kiáshatja karóstól a gyökeret. Szerencse, hogy azért ennyire nem akarják azt a fát… – fűzi hozzá Molnár Bálint, megjegyezve, most meg a virágok nincsenek biztonságban. Ezeket azonban mégsem láncolhatják le…

– Nemrégiben civil szervezetek nagyon szép virágoskertet alakítottak ki a régi bölcsőde elé, a 44-es út mellé. Remélem, sokáig megmaradnak a növények… – bizakodik a polgármester.

Egy helyi lakos, Dinya Dezső Ilona szerint a faluban gyakorlatilag mindent visznek, ami mozdítható. A cserepes muskátlit az ablakból, a csatornafedelet az úttestről, az építészeti értéket képviselő híd fémláncát, a bicikliket a térfigyelő kamera szeme láttára.

– A gyökerüknél kikötött fa éppen emiatt remek ötlet! Nem könnyíti meg a tolvaj dolgát… – állítja az asszony, hozzátéve, amikor a polgárőrök járőröznek az utcákon, olyankor meg egyáltalán nincs is gond!

Javult a bűnügyi statisztika

– Főleg temetés, lakodalom idején állunk résen. Hiszen ilyenkor a fél falu „odavan” az eseményen, üres házaik hívogatóan csábítják a tolvajokat – mondja Bata Péter, a helyi polgárőrség vezetője.

– Nem szoktuk megvárni, hogy egyesek elinduljanak például „muskátlibeszerző” körútjukra – bólogat. Szerinte a két körzeti megbízott jelenléte is sokat számít, amióta együtt dolgoznak a község közbiztonságáért és térfigyelők is pásztázzák az utcákat, határozottan javult a bűnügyi statisztika Öcsödön.

Az erőszakos bűncselekmények például szinte teljesen visszaszorultak, az apróbb lopásokat azonban még nem sikerült megszüntetni. Mint ahogy a „leláncolt” fák esete is bizonyítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában