jászkunság

2019.04.24. 13:48

Jó lenne, ha tudatosabban használnánk a közösségi oldalakat

Az emberek képeket posztolnak gyermekeik sikereiről, a reggeli kávéjukról vagy akár az éttermi ebédjükről. A közösségi média már az egész életünket behálózza. A fiatalok sokszor meggondolatlanul osztják meg a velük történt, fontosnak vélt eseményeket a Facebookon. A folyamatos nyilvánosság hosszú távú hatásait viszont megtippelni sem lehet...

P. Pusztai Nóra

Arra külön oda kell figyelnünk, hogy gyermekeink hogyan jelennek meg a közösségi oldalakon.

A mai világban a Facebook és sok egyéb közösségi oldal mindennapunk legegyszerűbb kapcsolattartási eszközévé vált. Használjuk képek megosztására vagy egyszerűen szórakoztatási felületként is. A felnőttek azonban nemcsak magunkról, hanem gyermekeikről is fotókat és videókat tesznek közzé a közösségi oldalakon.

– Szoktam posztolni a gyerkőcökről, de semmi túlzás – említette Andrea, egy szolnoki anyuka, aki azt is hozzátette, hogy főleg a gyerekeivel kapcsolatos eseményekről, és az általuk elért sikerekről oszt meg egy-egy fényképet.

De van-e joga eldönteni a csemetének, hogy kikerüljön-e a képmása a világhálóra? Egy óvodáskorút nemigen szoktak megkérdezni, az ő esetükben a szülőkben kell kialakulni egy szűrőnek, hogy az esetleges negatív következményeket okozó képeket ne publikálják a gyermekükről. Sok kamasz azonban már határozottan ellenkezik, ha számukra „cikinek” tűnő fotót osztanak meg róluk a rokonaik.

Dr. Szarvák Tibor szolnoki szociológus hírportálunknak kifejtette, a látott szülői normát követik a fiatalok, így fontos a családi nevelés, tiszteletben kell tartani gyermekünk döntését. Szerinte ki kell alakítani egy „megosztom a pillanatot” kultúrát, amivel tudatos irányba terelhető a közösségi oldalak használata.

– Én például megkértem a rokonokat, hogy lehetőleg semmilyen képet ne rakjanak fel a Facebookra a nemrég született kisfiamról – mondta András, egy fiatal apuka. Természetesen ő is készít képeket a gyermekéről, és személyes üzenetben meg is osztja azokkal, akiket érdemesnek talál rá.

A legtöbben viszont nem is gondolják végig, milyen veszélyeket rejt, ha a családi életükről folyamatosan tájékoztatják a világot… Sokszor a szülő maga sem tudja megfelelően használni a közösségi oldalt.

A képek, amik például a Facebookra kerülnek többen szabadon felhasználhatónak gondolják, így vissza is élnek velük. Emellett a feltöltött fotók évek múltán is visszakereshetőek, így a korábban viccesnek, aranyosnak gondolt megosztások később akár konfliktusra is okot adhatnak a családban.

Arra külön oda kell figyelnünk, hogy gyermekeink hogyan jelennek meg a közösségi oldalakon.
Forrás: Shutterstock

A szociológus ­kiemelte, hogy a Facebook állandó használatával létrejött a megkettőzött mindennapi élet, ahol a való világ virtuális verziója is megjelenik. A cél a tudatos használatra nevelés lenne, ugyanis a technikai tiltás a mai világban már nem működik.

A szakember szerint mind a már közösségi odalakat használó felnőttek, mind pedig az internet világával most ismerkedő gyerekek körében is fontos a megfelelő használathoz szükséges ismeretek átadása.

A Facebook a beállításaival lehetővé teszi, hogy a fotókat és videókat, amit megosztunk csak az ismerőseink lássák. Ettől függetlenül is érdemes elgondolkodnunk azon, hogy az internetre feltöltött fotók mit mutatnak rólunk, ugyanis az így kialakult, úgynevezett digitális lábnyom egész életünket végigkíséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában