SZOLNOK

2019.04.19. 06:30

Szebbé tették ötven család ünnepét

Húsvéti kalács, tartós élelmiszer és persze édesség. Egyebek mellett ezek találhatóak meg azokban a csomagokban, melyeket a Szolnok Segít Programon keresztül ajánlott fel két szolnoki cég a leginkább rászoruló családoknak húsvét alkalmából. Az adományok egy részét a Családok Átmeneti Otthonában adták át szerdán az érintetteknek.

Molnár-Révész Erika

Sztojka István veszi át a tartós élelmiszert és húsvéti kalácsot tartalmazó csomagot a szolnoki Családok Átmeneti Otthonában

Fotó: Mészáros János

A kicsit nagyobbak egy földre terített szőnyegen törökülésben, az egészen picik szüleik ölében várják az ajándékokat a szolnoki Családok Átmeneti Otthonának egyik termében.

A megjelentek között vannak környéken élő rászorulók, és jelenleg az átmeneti otthonban élő családok is. Ők most itt töltik a húsvéti ünnepet.

– Nálunk minden ünnep ugyanolyan, nem készülünk túl nagy dolgokkal. Elsősorban a túlélés most a cél… Ezeknek az ajándékoknak éppen ezért nagyon örülünk – mondja a kétgyermekes Nikolett. Az anyuka tavaly áprilisban költözött be a kicsikkel a szolnoki átmeneti otthonba.

– A volt párom miatt lelki terrorban éltünk. Besokalltam, amikor a kislányomat akarta éjszaka kirángatni az ágyból… Nemsokára lejár majd az egy évünk ameddig itt élhetünk, megvárjuk az iskola végét, utána megyünk tovább.

– Ha szerencsénk van, önkormányzati lakásba, ha nincs, akkor másik átmeneti otthonba – mondja.

Sztojka István veszi át a tartós élelmiszert és húsvéti kalácsot tartalmazó csomagot a szolnoki Családok Átmeneti Otthonában
Fotó: Mészáros János

Sztojka István tavaly augusztusban költözött ide feleségével, és öt kicsi gyermekével. A legidősebb hatéves. A Dunántúlról, Fejér megyéből érkeztek.

– Nem jó emberekkel voltunk körülvéve. Úgy éreztem, semmilyen kitörési lehetőségem nincs sem ott, sem a környéken. El akartam hozni onnan a családot.

– Nagyon jó úton haladunk, itt dolgozom Szolnokon, a postán az állomás mellett. Úgy tűnik, Tószegen egy vagy másfél hónap múlva lesz egy saját kis külön otthonunk.

– Amikor otthon éltünk, húsvétkor az volt a szokás, hogy házról házra jártak a gyerekek locsolkodni. Bár ez itt most elmarad, mégis kárpótol minket az ajándék és a programok, melyeket az itteni dolgozók szerveznek – teszi hozzá boldogan.

A két cég adományából összesen ötven család és százötven gyermek részesül. Mivel több rászoruló család nem tudott részt venni az átadón, az ő ajándékaikat a gyermekjóléti szolgálat munkatársai juttatják majd el nekik.

A gyerekek külön csomagot is kapnak

Cukor, liszt, száraztészta, húsvéti kalács… – sorolja a csomagok tartalmát Nádudvari Zsolt, a Félegyházi Pékség kereskedelmi igazgatóhelyettese.

A vállalkozás a Szolnok Segít Program felhívására adományoz a családoknak, karácsony után immár másodjára.

– Az önkormányzattól kaptuk ezt a felkérést, melynek nagy örömmel tettünk eleget.

A gyermekek külön csomagot is kaptak, összesen százötvenet osztanak szét a rászoruló családok között.

– A gyerekek csokoládét, játékot, cukorkát, nyalókát találhatnak a csomagban. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek is érezzék, ünnep van, ezért csatlakoztunk a kezdeményezéshez – veszi át a szót a másik adományozó cég, a Poltúra Bt. ügyvezetője, Ábrahám Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában