Rákóczifalva

2019.04.10. 06:56

Volt, aki jakuzzit látott volna szívesen a könyvtárban

Miért menő a könyvtár? Ezzel a címmel hirdette meg pályázatát nemrégiben a rákóczifalvai intézmény.

Kovács Berta

A döntőbe jutott pályázókat meghívták a díjátadóra.

Fotó: Mészáros János

A részt vevő felső tagozatos gyerekeknek azt kellett kifejteniük, megjeleníteniük akár szöveges, akár képi formájában, ők miért találnák klassznak, számukra vonzónak egy könyvtárat.

A kétfordulós megmérettetésen Rákóczifalva mellett Tiszavárkony, Tiszagyenda és Szandaszőlős általános iskolásai vettek részt.

Az első forduló az adott iskolák berkein belül zajlott, ahol a beérkezett pályaművekből helyben kiválogatták iskolánként a legjobb ötöt – összesen húszat –, és azt küldték el Rákóczifalvára.

A pályamunkák között akadt vers, tabló, szlogen, rajz, de kisfilm és animáció is. Az eredményt pénteken hirdették ki a kis versenyzők jelenlétében a Varsány Közösségi Házban.

– A pályázattal valójában mi ötleteket, inspirációt szerettünk volna kapni, hogy mivel tudjuk vonzóvá tenni a gyerekek számára a könyvtárat – fejtette ki Császiné Csáti Réka, a közösségi ház és könyvtár igazgatója.

– Tény ugyanis, hogy míg a kicsik szívesen járnak könyvtárba, a nagyobbak elmaradoznak, a felsősök, de főleg a középiskolások lényegében már csak akkor térnek be, ha a kötelező olvasmányt akarnak kikölcsönözni. A beküldött munkákból azonban valóban tudtunk ötleteket meríteni, a gyerekek elképzelését be tudjuk építeni munkánkba, stratégiánkba.

A döntőbe jutott pályázókat meghívták a díjátadóra.
Fotós: Mészáros János

A pályázat fődíját, egy tabletet a tiszagyendai nyolcadikos, Farkas Pál szerezte meg, aki rajzos pályaművét azzal a szlogennel kísérte, hogy „a könyvtár az, ahol a képzelet valósággá válik”.

Egyébként minden résztvevőnek jutott kis ajándék. Császiné Csáti Réka azt is elmondta, mivel a résztvevők nagyon különböző háttérrel rendelkező diákok voltak, a pályamunkák elbírálása felért egy kis szociológiai tanulmánnyal, érdekes volt szembesülni azzal, hogy a különböző viszonyok között élő diákok mit jelenítettek meg vágyaik gyanánt, mi az, ami hiányzik nekik.

A pályázatok egy része túlzó elképzeléseket tükrözött: például legyen a könyvtárban étterem vagy jakuzzi (!), de a lényeg az volt, hogy tegyék az intézményeket gyermekbarátabbá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában