SZOLNOK

2019.05.06. 09:30

A rejtett kincseké lesz a fő szerep

Lázas készülődés zajlik a napokban a Damjanich János Múzeum falai között. Május huszonhatodikán ad ugyanis otthont az intézmény az idei régészet napjának. Megtudtuk, az eseményre több rendhagyó programmal is készül a kiállítótér.

Hartai Gergely

Tavaly is izgalmas esemény volt a Régészet Napja

Fotó: Csabai István

– A tavaly előkerült, jelenleg restaurálás alatt álló kunmadarasi ezüst kincslelet kapcsán megmutatjuk az érmetisztítás egyes fázisait. Emellett végigkísérjük a teljes folyamatot a földből előkerüléstől a vitrinig – tájékoztatott Ádám Adrienn.

A múzeum munkatársa közölte, a látogatók a különböző korok pénzforgalmáról, illetve az elrejtett éremkincsek feltételezett körülményeiről is tájékozódhatnak. Sőt, a pénzhamisítás világába is betekinthetnek.

A programokon a számszeríjkészítés fortélyait is megismerhetik az érdeklődők. Az évszázadokon át használt fegyver történetébe az ország egyetlen számszeríjkészítő-mestere avatja majd be az érdeklődőket.

Tavaly is izgalmas esemény volt
a Régészet Napja

Kiemelt szerepet kapnak a szolnoki vár 2017 óta feltárt leletei, de a szabályoknak megfelelő fémkeresős „kincskeresés” is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában