JÁSZKUNSÁG

2019.05.23. 19:56

Amatőr színtársulatoknak segítenek az utazó rendezők

Az országos Pajtaszínház programhoz hasonló kezdeményezést indított idén a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága. Ebben az évben három megyei amatőr színtársulathoz látogatnak el ismert művészek, hogy segítsék a helyi társulatok munkáját.

Molnár-Révész Erika

Az egyik „utazó rendező”, Ónodi Gábor ad instrukciókat a Fegyverneki Színkör társulatának

Fotó: Rónyai László

– Nagyon hasznos volt számunkra ez az öt alkalom, nagyon élvezte a társulat. Új szemléletet, új fogásokat tanulhattunk meg. Sajnos egy ideje vezető nélkül maradtunk, nagyon kellett már a külső szemlélő, a profi irányítás, a különböző visszajelzések. A csoportunkat egyértelműen összekovácsolta a közös munka – mondja a Fegyverneki Színkör egyik alapító tagja, Molnár Barna.

A nyolctagú társulathoz Ónodi Gábor, a szolnoki Szigligeti Színház művésze „utazott” el, hogy segítsen a már meglévő, és a következő darab minél sikeresebb színpadra állításában.

– Bár a Hatan pizsamában című vígjátékot már többször bemutattuk közönség előtt, mégis volt mit finomítani rajta. Gábor felhívta a figyelmet a különböző hibákra, és segített abban is, hogy milyen színfoltokat lehet még belerakni. Az utolsó két óránkon pedig abban, hogyan lehet jó darabot választani, olyat, ami illeszkedik a társulat adottságaihoz.

– Én is nagyon szerettem ezeket a közös próbákat – veszi át a szót Ónodi Gábor, aki először dolgozott együtt felnőtt amatőrökkel.

– Nagyon lelkesek voltak, mindent megcsináltak amit mondtam. Néhány jelenetet átállítottunk, hogy működőképes legyen, például volt olyan is, amikor háttal álltak közönségnek.

Az egyik „utazó rendező”, Ónodi Gábor ad instrukciókat a Fegyverneki Színkör társulatának
Fotó: Rónyai László

– Emellett megfejtettünk olyan problémákat, amelyek felett addig átsiklottak, mert nem tudták, hogyan oldják meg. Az utolsó két órában pedig kiválasztottuk az új darabot, mégpedig a Szántó Armand–Vaszary János: Bohózat egy párizsi szállodában című, háromfelvonásos vígjátékot.

– Ennek első felvonását az utolsó alkalommal le is rendelkeztem. Bár hivatalosan öt alkalomról volt szó, még egyszer biztosan „elutazom” hozzájuk – teszi hozzá mosolyogva.

Az Utazó rendezőket idén, februárban indította útjukra a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatósága.

– Évek óta működik a Pajtaszínház nevű országos kezdeményezés, melynek célja a felnőtt amatőr színjátszás felkarolása. Ezt az eszmeiséget továbbgondolva szerveztük meg itt, a megyében a saját programunkat – mondja az Utazó rendezőkről Rónyai László, az iroda módszertani referense.

– Ennek lényege, hogy egy kívülálló szakember kapcsolódik be az amatőr színkörök munkájába, hogy átadja szakmai tudását.

Törekszünk arra, hogy ismert művész legyen a mentor, olyan, aki hiteles, és akinek már van múltja a szakmában.

– Mi, módszertani referensek is bekapcsolódunk a folyamatba, hogy lássuk, az adott közösség hogyan fejlődik, erősödik és változik a program segítségével, és ha szükséges, alternatívákat mutassunk fel a működésével kapcsolatban – teszi hozzá a szakember.

Az idei program három közösséget érint, Fegyverneket, Alattyánt, és a tervek szerint Jászfényszarut.

Egymás előtt is bemutatkoznának

– Jövőre nem csak folytatni szeretnénk az Utazó rendező című kezdeményezést, de a tervek szerint ki is egészítenénk az Amatőr Színjátszó Körök Szakmai Napja című programmal – tájékoztatta lapunkat Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóságának módszertani referense.

– A megyénkben körülbelül nyolc-tíz amatőr színtársulatot ismerünk, de szeretnénk minden ilyen csoportot meghívni majd erre a rendezvényre. A szakmai nap lényege, hogy a felnőtt amatőr színjátszók bemutatkozzanak, visszajelzést kapjanak saját munkájukról, emellett, hogy tapasztalatokat cseréljenek egymással.

Rónyai László hozzátette, az egész napos rendezvényt várhatóan szeptember második felében tartják majd Kunszentmártonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában