SZOLNOK

2019.05.04. 11:13

Ballagás: a pénz és az ékszer a slágerajándék

Karóra, ékszer, fesztiválbérlet, de akár tetoválás is szerepelhet a ballagási ajándékok között. A jogosítvány megszerzésének támogatása némiképp veszített népszerűségéből, utazással pedig nagyon ritkán lepik meg a diákokat. A szolnoki szokások vizsgálatából legalábbis ezek a megállapítások születtek.

Szabó Lilla Laura

Ez a ballagások időszaka. A szolnoki Ruhaipari pénteki ballagásán is sokan búcsúztak a középiskolai élettől.

Fotó: Mészáros János

A napokban zajlanak a középiskolai ballagások megyénkben is. Különleges alkalom ez, melyre nemcsak a diákok készülnek izgatottan, de a család és a rokonság is. Így természetesen az ajándék fontos kérdéssé válik, mellyel kapcsolatban számtalan válaszlehetőség létezik.

A készpénz és az utalványok még mindig elterjedt „megoldások”. Ráadásul nagy valószínűséggel szereznek örömöt velük a végzősnek. A borítékban, ajándékkártyán pihenő összegek igen változatosak. A néhány ezer forintos, szerényebb gratulációtól kezdve egészen százezres nagyságrendig mérhető a meglepetés értéke.

Az ékszerek örök klasszikusnak számítanak, gyakorlatilag soha nem mennek ki a divatból. Talán az egyik legkedveltebb ballagási ajándéknak számítanak.

– A hozzánk érkező vásárlók időtálló értékkel szeretnék meglepni a ballagót – osztja meg velünk tapasztalatait Lévay Szilvia, a szolnoki Szapáry Ékszerház üzletvezetője.

– Gyakran tapasztaljuk, hogy nagyon jól ismerik a stílusát, ennek megfelelően választanak ékszereket, órákat. A finom, aranyból készült darabok egyébként most ismét reneszánszukat élik, sokan választják ezeket. Általában nagyjából negyvenezer forintos határig költenek az ajándékra.

Napjainkban sok fiatal visel szemüveget, kontaktlencsét. Ebből a tényből kiindulva, egyre gyakoribb, hogy a végzős diákot valamilyen kapcsolódó, hasznos ajándékkal lepik meg.

– Sok ügyfelünk vásárol nálunk utalványt a ballagóknak – meséli Molnár Boldizsár, a szolnoki Cvikker Optika üzletvezetője.

– Az szintén jellemző, hogy márkásabb, magasabb árkategóriájú szemüvegkeretet, napszemüvegeket ajándékoznak erre az alkalomra.

Nem ritka az sem, hogy a rokonok és barátok közösen járulnak hozzá a jogosítvány megszerzéséhez. Friedrichné Éva és családja is a tanfolyam támogatásával segíti lányukat.

– Közösen megbeszéltük, hogy ez lenne a legjobb ajándék. Amellett, hogy nagyon vágyott már rá, sokat kellett utaznia. Ez a jövőben sem változik, így mindenképpen hasznos lesz számára – mondja a cibakházi édesanya.

Annak ellenére, hogy hosszú távon is előnyös ajándék, az utóbbi években mégis visszaesés tapasztalható a népszerűségét illetően.

– Néhány éve sokkal több család keresett meg minket ebből az alkalomból. Kuponokat is készítettünk, hogy mutatós ballagási ajándék lehessen. Féléves időintervallum alatt bármikor beválthatta a jelentkező. Mára azonban jelentősen lecsökkent az érdeklődés – meséli hírportálunknak Kiss Károly, az Index Autósiskola vezetője. Az okok ismeretlenek, talán az egyre szélesedő lehetőségek formálják ennyire érezhetően az ajándékozási szokásokat.

Ez a ballagások időszaka. A szolnoki Ruhaipari pénteki ballagásán is sokan búcsúztak a középiskolai élettől.
Fotó: Mészáros János

A számítástechnikai eszközök szükségessége megkérdőjelezhetetlen a felsőoktatásban. Így egy magasabb árkategóriájú, megbízható márkájú laptop vagy okoseszköz is előkelő helyen áll az ajándékok listáján.

Persze akadnak, akik élményekre vágynak. Így a koncertjegyek, fesztiválbérletek vagy az utazások nagy álmok beteljesülését jelenthetik. Gyakran lehet hallani, hogy nyaralással lepik meg a ballagókat, ami Szolnokon egyelőre nem kifejezetten elterjedt ajándékozási forma.

Bármivel készüljenek is a ballagó számára, ez a nap és a hozzá kapcsolódó élmények különleges emlékek maradnak. Olyanok, amelyek egy életen át elkísérik a résztvevőket, a valódi értéket pedig pontosan ezek a pillanatok hordozzák magukban.

A cikk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában