nagyvilág/szolnok

2019.05.21. 17:30

Látszatra törékeny, de állja az ütéseket Horgász Martina

Mindig érdekes, izgalmas kérdés: vajon egy törékeny lány hogyan adja a fejét a küzdősportokra, melyekben oda-vissza záporoznak az ütések…

Fekete Sándor

Forrás: Beküldött fotó

Mindenkinek más a története, motivációja. A szolnoki Horgász Martina sportkarrierje már a középiskolában elkezdődött. Az egyik legkeményebb küzdősportban, a K1-ben többszörös magyar bajnok, amatőr Európa- és világbajnok húszéves versenyző pályafutása során több sportágat is kipróbált (thai-box, MMA). Jelenleg a bokszra koncentrál, az ökölvívásban szeretne kiteljesedni, a csúcsra jutni.

A Fight Club Szolnok edzőtermében találkoztunk Martinával és edzőjével, Török Attilával. Körbenézve gyorsan megállapítottuk, hogy itt bizony keményen dolgozhatnak, akik betérnek – elég volt a ring melletti izzasztóeszközökre, vasakra pillantani.

Na meg az olyan, ahogy a laikus mondja, „homokzsákokra”, melyek az erősítést, a versenyzők felkészítését szolgálják. No, itt aztán pörögnek le a kilók egy-egy edzés alkalmával az amúgy is szálkás sportolókról…

– Kiskoromban nem szerettem, amikor apu bokszmeccseket nézett, nem gondoltam, hogy magam is itt fogok kikötni – mondta mosolyogva Horgász Martina.

– Általános iskola után Tiszaföldvárra jelentkeztem továbbtanulni, ugyanis a Hajnóczyban volt rendészeti képzés, akkor a rendőri pályát céloztam meg. Először kinevettem a tanáromat, amikor azt mondta, menjek le MMA- vagy birkózóedzésre.

– Én meg a küzdősport – két külön világ, gondoltam. Aztán meg annyira megszerettem, hogy mindennap alig vártam, hogy mehessek edzésre. Korábban sokáig táncoltam, az azért egy kicsit más terület…

Fotó: Beküldött fotó

– Földváron viszont nem volt lehetőség a versenyzésre, én meg vágytam a megmérettetésre. Apukám együtt edzett Török Attilával, az ő javaslatára kerültem a szolnoki klubhoz.

– A start olyan jól sikerült, hogy négy hónap múlva profi magyar bajnok lett K1-ben – vette át a szót Török Attila. – Hihetetlenül jó volt. Minden megvan Tinában, ami a sikerhez kell. Egy bizonyos szintig elég a tehetség, de onnantól az már kevés.

– Kondíció, állóképesség, kitartás és akaraterő nélkül nem lehet továbblépni. Benne mindez megvan. Több mindent kipróbált, kiderült, a boksz az, amelyikben a legjobb. Vele kapcsolatban nem szeretnék álszerénynek tűnni, de „elszállni” sem. Nyugodtan mondhatom, mivel még csak húszéves, reményteljes sportkarrier előtt áll.

Komoly eredmény, hogy Martina huszonöt hivatalos meccsnél tart a bokszban, ebből húszat megnyert. A versenyzés mellett ma már ő edzi azt a „csajos csoportot” és a gyerekeket is. Emellett mindennap van edzése, olykor kettő is, plusz a lépcsőzés és a futás. Ötvenhárom és ötvenhat kiló közötti súlycsoportban indul a versenyeken.

Martina Las Vegasban.
Fotó: Beküldött fotó

– A „kaját” én osztom be – magyarázta az edző. – Ha repülünk valahová, Tina képes lenne megenni a „gép egész készletét”. No, ezt kell visszafogni, a vizet, a sós ételeket. Mindenből csak keveset – ez a jelszó! Napi ötszöri étkezés, tudatosan beosztva!

Megkérdeztük Martinától, miként változtatta meg életét a küzdősport. Mint elmondta, magabiztosabb lett, kitartóbb, és könnyebben kezeli a konfliktusokat, mint korábban. Arra még nem volt szüksége, hogy, alkalmaznia kellett volna tudását a mindennapi életben, soha nem támadták meg. Azt már edzője sugallatára árulta el, hogy párját is az edzőteremben ismerte meg.

Martina ma már a sportból él. Versenyez, edzősködik. Trénere szerint azonban nem olcsó mulatság ezen a szinten bokszolni. A felkészülés, a táplálék-kiegészítők, az utazás költségei havonta legalább kétszázezerbe kerülnek, az amatőröknél pedig mindenki maga, családja állja a költségeket. Keresik a támogatókat.

A pénzes gálák hoznak valamit a konyhára, de ezért nagyon meg kell dolgozni. Petrányi Zoltánnak köszönhetően jutott ki nemrégiben Amerikába, Las Vegasba.

– A gálát Roy Jones Junior profi világbajnok szervezte – magyarázta a szolnoki versenyző. – Rosalinda Rodrigezzel meccseltem. Pontozással kaptam ki, szoros mérkőzés volt. Óriási élményt jelentett számomra az ott töltött néhány nap. Találkoztam a legendás öklözővel, Floyd Mayweatherrel és még Lady Gagával is!

Mielőtt felálltunk volna az edzőteremben az asztalként szolgáló „dobogó” mellől, rákérdeztünk Martinánál arra is, mi a végső célja. Teljesen természetes válaszolt.

– Profi Európa- és világbajnok akarok lenni.

Szurkolunk neki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában