megoldás

2019.05.27. 07:00

Ösztöndíjjal kezelnék az orvoshiányt Berényben

„Jászberény egészségügyéért” felsőoktatási ösztöndíj alapításáról indult közös gondolkodás és párbeszéd a várost vezető grémium legutóbbi tanácskozásán. A támogatás az egészségügyet érintő orvoshiány kezelésére nyújthat megoldást. A szabályozás kidolgozása nem egyszerű feladat, ezért megvizsgálják azokat a megoldásokat, melyek egy hatékony ösztöndíjrendszer bevezetését segítik elő.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Balogh Béla, Bobák Zsolt, Budai Lóránt és dr. Gedei József ellenzéki képviselők kezdeményezésére a képviselő-testület májusi ülésén tárgyalták a „Jászberény egészségügyéért” felsőoktatási ösztöndíj alapításáról és a támogatás szabályairól szóló előterjesztést.

Eszerint a támogatás mértéke tanulmányi eredménytől függetlenül százezer forint lenne havonta. A tervezet szerint az ösztöndíjas egyetemi hallgatónak vállalni kell, hogy majd szakorvosként az önkormányzati alapellátásában vagy a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban helyezkedik el.

A helyi ösztöndíjrendszer a jelenleg fennálló, az egészségügyet érintő orvoshiány kezelésére nyújthat megoldást. Bevezetése azonban hosszas előkészítő munkát igényel. A hatékony és eredményes önkormányzati támogatási rendszer kidolgozása az egészségügy és finanszírozásának összetettsége, a felsőoktatási szakképzés két szintje, a rezidensképzés szabályai miatt ugyanis nem könnyű feladat. Mindenesetre a párbeszéd, közös gondolkodás elindult.

– Az önkormányzat az ösztöndíjjal segítheti az orvosok Jászberénybe hozatalát, letelepülését, ami a kórház jövőjét biztosítani tudja – fejtette ki véleményét az előterjesztői beajánlóban Balogh Béla képviselő. Hozzátette: vannak olyan települések, ahol már működik ilyen rendszer. Úgy kellene kidolgozni, hogy a város minél többet nyerjen vele.

Az előterjesztők sorában kért szót Budai Lóránt.

– Szeretném, ha ez a téma átívelne a pártpolitikai érdekeken – jelentette ki. Úgy véli, hogy ez olyan ügy, amit mindenkinek támogatni kellene, hiszen a Jászság egészségügyét szolgálja. Dr. Szabó Tamás, polgármester elmondta, hogy az elvvel és a rendszerrel teljes mértékben egyetért és maga is úgy gondolja, hogy ne pártpolitikai alapon hozzanak döntést. Ahhoz azonban, hogy hatékony ösztöndíjrendszert vezessenek be, bizony nem árt előbb több szempontból megvizsgálni a kezdeményezést.

Ezzel kapcsolatban számos kérdés, vélemény felmerült a tanácskozáson. Nagy András képviselő örömét fejezte ki, mert az ösztöndíj nemes célt szolgál, a város érdekeit. Ugyanakkor felvetette: az orvosi egyetem után a rezidens képzés ideje alatt fizetést kap a rezidens, ösztöndíjat pedig nem, így kiesik néhány év, ezért más ösztönzővel is, például telekkel lehetne segíteni az orvosok Jászberényben maradását.

Felmérést végeznek

Az önkormányzat a hatékony támogatási rendszer szabályainak kidolgozásához az elkövetkezendő időszakban felméri más városok tapasztalatait, ahol már alapítottak hasonló egészségügyi ösztöndíjat. Dr. Szabó Tamás javasolta, hogy ezenkívül keressenek meg orvosi egyetemeket, tanulmányi osztályokat, hallgatói önkormányzatokat is, ahol megtudhatják, mi hat ösztönzőleg a hallgatókra.

A képviselők végül az előterjesztést módosításként elfogadták és javasolták annak kidolgozását, amit majd legkésőbb a júliusi ülésen tárgyalnak újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában