SZOLNOK

2019.05.05. 06:54

Oszvald Marika édesapja bölcsességeire támaszkodik

Irigylésre méltó energiákkal lép színpadra, igazi tűzről pattant személyiség. Ízig-vérig kos, örvénylő energiái könnyen magukkal ragadják környezetét is. A hamarosan Szolnokra látogató, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznővel, Oszvald Marikával beszélgettünk.

Szabó Lilla Laura

A mi szakmánk a pillanat művészete – vallja Oszvald Marika.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

– Színészcsaládba születtem, egészen kicsi gyermekkoromtól rajongok ezért a világért. Apukám, Oszvald Gyula operaénekes, anyukám, Halasi Marika szubrett voltak. Mindig bent lógtam a színházban, nagyon magával ragadott a légkör. Soha nem volt más irány, amit elképzeltem volna magamnak – meséli a színésznő.

Nem is kellett, hogy így legyen, Marika erre a pályára született! Életútját nagy sikerek kísérték, a Kossuth-, illetve Jászai Mari-díjak visszaigazolást jelentettek számára. Ám ezek jelentőségét bizony tudni kell a helyén kezelni. A művésznő így vall erről.

– Nagyon ki vagyok hegyezve az örömökre, még a kis dolgoknak is rettentően tudok örülni. A díjak viszont igazán nagy boldogságot jelentettek nekem! Ám emellett tudatosítottam magamban, hogy az elismerés nem feltétlenül szól egy életre.

„A mi pályánk a pillanat művészete. Lehet, hogy tegnap jó voltam, de ma nem biztos, hogy így van. Erre nagyon oda kell figyelni.”

Ő pedig tartja is magát ezen elvhez, fellépésein igyekszik mindig a maximumot nyújtani. Ehhez pedig nem kis energia kell, amit Marika a színpad iránti szeretetből merít, emellett pedig folyamatos mozgásban van. Aktív életet él, szinte mindig próbál vagy játszik. A munkája miatt igen gyakran utazik, a világ számos pontjára eljutott már.

– Japánba többször is mentünk fellépni, legutóbb pedig Dubajban voltunk. Izraelt sem első alkalommal látogatjuk meg, ott például szeptemberben játszunk legközelebb. Kalandvágyó ember vagyok, szívesen fedezek fel új kultúrákat, illetve örömmel térek vissza korábban meglátogatott helyekre.

Szolnokon szintén többször járt már, többek között a Mágnás Miska című darabban vendégszerepelt. Azért, ha teheti, nyaranta mégis áldoz a pihenés oltárán. Ám, ezt is aktívan teszi. Gödöllőn van egy kis kertje, amelyet szívesen gondoz. Sikerorientált embernek tartja magát, de nem híve a görcsösségnek. Sokkal inkább ösztönből, természetéből fakadóan szeretne mindig jól teljesíteni. Ez a magánéletében éppúgy működik, mint a színpadon.

Fiatalabb pályatársai gyakran keresik fel tanácsokért, ő pedig készségesen, szívesen segít nekik. Személyiségét, karaktereit a nagyérdemű is igazán kedveli. Fellépésein változatos összetételű közönségnek játszik. A színház, az operett világa mindig vonzotta az embereket, ez ma sem változott. Az idősebb korosztály mellett számos fiatal nézi meg a darabokat. Gyermekek szintén szép számban ülnek a nézőtéren. A művésznő jelenleg is látható egy matinéban, Oszi Boszi szerepében.

A mi szakmánk a pillanat művészete – vallja Oszvald Marika.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Úgy tűnhet, kifogyhatatlan energiái minden helyzetben a rendelkezésére állnak, ám néha neki is szüksége van kapaszkodókra. Édesapja értékes gondolatai pontosan ilyen fogódzkodókat jelentenek számára.

– Apukám nagyon okos ember volt, ő mondogatta, hogy minden lépésnek következménye van. És azt, hogy az élet törvényeit kell követni. Ezek olyan nagy igazságok, amiknek sokszor hasznát vettem már.

Töretlen sikerét látva minden bizonnyal jól működnek a varázsmottók. Aki pedig egyszer megnézi a művésznő egy darabját, életre szóló élményeket szerez a jelenben születő művészet csodájából.

A sportban is kitűnt

Oszvald Marika gyermekkorában többféle sportot is kipróbált, toronyugrásban például ifjúsági világbajnok volt. Mivel kiválóan táncol és énekel, szerepeinek, karaktereinek igen széles repertoárja született meg az évek alatt. Magánemberként édesanya is, egy lánya született. Ugyan vágyik már a nagyszülői szerepre, vallja, hogy ennek megvalósulását a sorsra kell bízni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában