ABÁDSZALÓK

2019.05.02. 19:52

Zöld Óvoda címet kapott a szalóki ovi

Hosszú évek óta alapvetés az abádszalóki Hat Szín Virág Óvodában a környezettudatosságra nevelés. Az óvodai tevékenység minden pillanatát áthatja „zöldmentalitás”, a játéktól az éneklésen át az étkezésig. E több évtizedes munka gyümölcse az idén elnyert Zöld Óvoda cím.

Ujvári László

Földházi Julianna óvodavezető mutatja a Zöld Óvoda címet igazoló oklevelet.

Fotó: Ujvári László

Az aprónép napirendjét és heti programját is átszövi a környezeti nevelés. Még a 90-es évek végén – mikor az óvodák saját nevelési programjukat írták – Abádszalókon úgy döntöttek: a természeti környezet megóvása és megismertetése köré építik fel a jövőt.

– Saját nevelési programunkban a természeti és társadalmi környezet megismerésére neveljük a gyerekeket. Továbbá azok szeretetére és védelmére – válaszolt lapunk kérdésére Földházi Julianna. – Programunkat évről évre fejlesztjük és bővítjük, idővel így került előtérbe a környezetvédelem – folytatta a Hat Szín Virág Óvoda vezetője.

A mindennapok során nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, az állat- és növényvilág széles körű megismerésére. Karcagi bázisóvodájuk tanácsára vettek részt a Zöld Óvoda pályázaton.

Nagy örömükre, rögtön első alkalommal siker koronázta próbálkozásukat, idén januárban vehették át az ezt igazoló oklevelet. A Zöld Óvoda címet három éven át használhatják, majd újra kell pályázniuk.

– Célunk, hogy évek múlva kiérdemeljük és megkapjuk az Örökös Zöld Óvoda címet – hangsúlyozta az óvodavezető.

Ennek érdekében mindent elkövetnek, például még a csoportszobákban is szelektíven gyűjtik a hulladékot. A nagycsoportosok már tudják, melyik szín milyen hulladéktípust jelent. Ilyenkor előny, hogy a gyerekek vegyes életkorú csoportokba járnak, hiszen a kicsik nagyon sokat tanulnak a nagyobbaktól.

Szerettek volna többet tenni a környezettudatosságra nevelés területén, ekkor merült fel nemrég a Madárbarát Óvoda cím megszerzése. A Tisza-tó és térsége országszerte ismert rendkívül színes madárvilágáról, a téma tehát adta magát. Óvodai programjuk része a környéken élő madarak megismertetése.

– Odúkat és madáretetőket helyeztünk ki az intézmény udvarán lévő fákra. Óvodánk tagja lett a Madártani egyesületnek, mi magunk is nagyon sokat tanultunk a madarakról – mesélte Földházi Julianna.

Hozzátette: folyamatosan változik, bővül és megújul, az óvodás korosztályok igényeihez alkalmazkodik az intézmény nevelési programja. Igyekeznek új elemekkel bővíteni, a gyerekek számára érdekes módon bemutatni a madarakat.

Komoly lépéseket tettek az egészséges életmód irányába is, a kerékpározást népszerűsítik a kicsik körében. A jövőben szeretnének egy ügyességi pályát kialakítani az iskola udvaron, ehhez támogatókat keresnek. Folyamatosan figyelik a vonatkozó pályázati lehetőségeket.

Földházi Julianna óvodavezető mutatja a Zöld Óvoda címet igazoló oklevelet.
Fotós: Ujvári László

A szülőket bevonva tartják meg a zöldünnepeket, például a Föld és a víz világnapját. Pályázatot nyújtottak be a hul­ladékmentes takarítási világnap témájában. Külsős szakember bevonásával előadást tartottak szülőknek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, a gyerekek pedig különféle programokon vettek részt. Interaktív módon, zenés mesejáték formájában népszerűsítették közöttük a szelektív hulladékgyűjtést.

A legizgalmasabb feladatnak ugyanakkor a komposztkasok építése bizonyult. Emellett az óvoda a témát feldolgozó színezőket, puzzle-t és társasjátékokat kapott.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a munkánk nem hiábavaló. Folyamatosan mérjük, figyeljük a programunk gyerekekre gyakorolt hatását. Azt látjuk, hogy nagycsoportos korukban a környezettudatosság már alapvető számukra – adott hangot örömének az óvodavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában