Szolnok

2019.06.07. 20:00

Esküt tettek a különleges rendeltetésű dandár katonái

Huszonkét katona esküdött fel a haza fegyveres védelmére pénteken délelőtt, akik a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár alakulatában fognak szolgálni.

Czakó Nóra

Fotó: Mészáros János

Az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison megtartott ünnepségen az április 29-én bevonult szerződéses legénységi, valamint a nem katonai oktatási intézményben végzett tiszti és altiszti állomány nyilvánította ki elkötelezettségét a haza függetlenségének védelme, alkotmányos rendjének szolgálata iránt.

Alapkiképzésüket a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Dandár kiképzőszázada tartotta, amelyen a budapesti, debreceni, szolnoki, szentesi, győri katonai szervezetek bevonulói vettek részt.

Megtanulták a harcszerű mozgást, a tájékozódás alapjait, és végrehajtották a kimerítő testnevelés-, és a katonai közelharc foglalkozásokat, erőltetett meneteket. A határvédelmi felkészítés során pedig bepillantást nyertek az illegális bevándorlással járó feladatokba.

A kiképzést lemorzsolódás nélkül, valamennyien teljesítették, így pénteken huszonketten tettek ünnepélyes esküt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, dr. Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis bázisparancsnoka, helyőrségparancsnok, és Szalay Ferenc polgármester jelenlétében.

– A biztonság létezésünk elengedhetetlen feltétele, a Magyar Honvédség pedig Magyarország biztonságának a záloga – mondta Korom Ferenc altábornagy ünnepi beszédében, az eskütétel után.

– Történelmi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a magyar katonákra mindig, minden körülmények között számítani lehet, akár a biztonságunkról, az ország megvédéséről, vagy emberéletek és anyagi javak megóvásáról van szó. Magyarország ma a legbiztonságosabb országok egyike és ez a katonáinknak is köszönhető.

– Arra törekszünk, hogy a Magyar Honvédség 2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési programunkkal egy jól képzett, megbecsült katonákból álló, professzionális, technikai eszközeiben megújuló, valós tartalékkal rendelkező, ütőképes haderő felépítését céloztuk meg. Ez hazánk fennmaradásának záloga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában