FRISSÍTVE

2019.06.20. 10:00

Özönvíz áztatott több megyei települést

Hatalmas mennyiségű eső zúdult le az elmúlt 24 óra alatt térségünk több településére.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mérési adatai szerint a legtöbb csapadék – 89,9 milliméter – Öcsödön hullott, ami mintegy harmadával több a sokévi (teljes havi) júniusi átlagnak.

Szerda reggel 7 órától csütörtök reggel 7 óráig özönvíz áztatta Öcsödön kívül Mezőtúrt, Tiszavárkonyt, Kétpót és Kunszentmártont is. Szolnokon 24 óra alatt 67,5 millimétert mértek. Összehasonlításként: a sokéves június havi KÖTIVIZIG területi átlag 66,8 mm.

Hasonló szituáció Szolnokon egyébként 1995. július 13-án fordult elő, amikor 24 óra alatt 64,6 milliméter eső hullott. Szintén hatalmas mennyiségű égi áldás jutott a Jászkunság fővárosára 1999. július 9-12. között, négy nap alatt ugyanis 135,3 mm érte a felszínt.

Az elmúlt három évtized mérési adatainak tanúsága szerint jellemzően 9-11 évente fordulnak elő olyan periódusok, amikor rövid idő alatt extrém mennyiségű csapadék ömlik a felhőkből.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyelete arról tájékoztatott, hogy a heves széllel és nagy mennyiségű csapadékkal járó vihar következtében mintegy 50 helyszínre kellett vonulniuk a megye tűzoltóinak.

Sok helyen fák dőltek utakra, járművekre, épületekre vagy éppen villanyvezetékre, míg Szajolban egy garázs bádogtetejét fújta le a szél. A legtöbb esetben Szolnokon, Rákóczifalván, Fegyverneken és Tiszafüreden volt szükség a segítségre.

Több problémát okozott azonban a rengeteg eső, főképp Szolnokon. A Pozsonyi úti aluljárót teljesen elöntötte a víz, benne pedig három személygépkocsi rekedt. Utasai a tetőre menekültek, őket a tűzoltók helyezték biztonságba, majd a beavatkozók a víz kiszivattyúzásában működtek közre.

A megyeszékhely Bercsényi utcájában több lakásba és garázsba folyt be a víz, emiatt négy embert ki is kellett menekítenie a tűzoltóknak. Egy Mária úti hotel pincéjében pedig hetven centiméteres víz gyülemlett fel, amelyet szintén a szolnoki hivatásos és önkéntes tűzoltók távolítottak el.

A Tisza-tó térségében is lecsapott az ítéletidő. Tiszaigaron egy felújítás alatt lévő családi ház ázott be, amelyen nem volt tető, csupán egy fólia. A víz a födémen keresztül áztatta el az ingatlant. A tiszafüredi hivatásos tűzoltók áramtalanították az épületet, majd eltávolították a vizet. A ház három lakója rokonoknál helyezkedett el.

A kárfelszámolásban a hivatásos és önkormányzati tűzoltók mellett a mesterszállási, a szolnoki és a zagyvarékasi önkéntes tűzoltók is segítséget nyújtottak.

A katasztrófavédelem arra kéri az állampolgárokat, hogy ha nagyobb vízátfolyást tapasztalnak közlekedés közben, akkor ne próbáljanak áthajtani rajta, inkább válasszanak másik útvonalat.

FRISS – 14:00

A szerdai vihar okozta károk miatt június 20-án 14 óra és 16 óra között az áramszolgáltató munkatársai helyreállítási munkálatokat végeznek a 4-es számú főút 123. kilométerszelvényében (Törökszentmiklós és Fegyvernek között). A javítások ideje alatt – előre láthatólag – 3 x 15 perces időtartamokra a rendőrség teljes útlezárás mellett biztosítja a szakemberek munkáját – tudtuk meg a megyei rendőrségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában