Stunt Riding

2019.06.08. 07:00

Világsztárokkal is forgatott már a szolnoki extrém motoros

Már gyermekként is vonzották a kétkerekűek, ahogyan ő fogalmaz, valódi motorszerelmes. A szolnoki Palatinus Attila Stunt riding magyar bajnok, kaszkadőrként pedig olyan világsztárokkal szerepelt már közös produkciókban, mint Tom Hanks vagy Mila Kunis.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Nagyidai Andor

– Amióta az eszemet tudom, érdekel ez a világ. Utcai motorozgatással kezdtem, majd egy rendezvényen megláttam Antonio Carlos Farias brazil versenyző bemutatóját. Tátott szájjal néztem a trükkjeit! Azt hiszem, ott indult el valami bennem – kezdi Attila.

Az élmények hatására, akkor még csak annyit tervezett, hogy maga is megtanul a motorjával egykerekezni. Meglepetésére könnyen sajátította el ezt a trükköt. Innen pedig már nem volt megállás.

Az egyre nehezebb és összetettebb elemeket is sorra megtanulta, majd hamarosan kipróbálta magát a versenyzés világában. 2009-ben vett részt élete első stunt riding magyar bajnoki futamán.

Kitartása, a trükkök folyamatos fejlesztése 2011-ben hozta meg számára az áttörést, a bajnoki címet. Ez az egyik olyan eredménye, ami nagyon sokat jelent neki. Sikereinek és szakmai tudásának egyik legnagyobb elismerése, hogy a Magyar Motorsport Szövetség versenyzői szaktanácsadói közé választotta. Emellett a világhírű szponzorok szintén felfigyeltek rá, így például már Amerikából is kapott megkeresést.

Sportsikerei után egyre többször kapott felkéréseket extrém-motorosbemutatókra. Így falunapokon, városnapokon, céges és családi rendezvényeken, motorostalálkozókon ejtette ámulatba a közönséget.

Büszkén meséli, hogy évek óta jár a túraautó-világbajnokság hungaroringi versenyhétvégéjére bemutatókat tartani, de a külföld sem ismeretlen számára, tavaly például a világ legnagyobb motoros kiállítására Németországba hívták.

Legkülönlegesebb élményei mégis a kaszkadőrmunkákhoz kötődnek. Először az Inferno című film Magyarországon felvett jeleneteihez hívták. Az ajánlást pedig jóbarátjától, a szintén remek képességű kaszkadőrtől, Hagyó Tamástól kapta.

– Ferihegyen forgattunk reptéri jelenetet, a motoros rendőrök egyikét alakítottam. Tom Hanks volt a film főszereplője. Nagyon közvetlenül viselkedett. Még a pólómon is viccelődött! – idézi fel a különleges pillanatot. A másik nagy produkcióban Mila Kunis színésznővel forgathatott együtt.

Bár vele kevesebbszer találkoztak a munka során, mindig kedvesen viszonyult minden kollégához. Ezen a forgatáson ráadásul Attila az egyik legkritikusabb amerikai kaszkadőrkoordinátor szakmai elismerését is bezsebelhette. Ahogyan fogalmaz, ezek mind mérföldkövei voltak motoros karrierjének, amiről egyébként elmondható, hogy eddig komoly sérülésektől mentes.

Amikor motorozok, kizárólag a gép létezik, a pálya és én. Csakis így lehet épségben kivitelezni a trükköket – vallja Palatinus Attila.
Fotó: Nagyidai Andor

– Nagy koncentrációt igényel minden elem és trükk, szóval erősen kell összpontosítanom a nyeregben. Azt hiszem, ez is az oka, hogy eddig csak kisebb eséseim, sérüléseim voltak, de törött csontom egy sem!

– Ehhez a sporthoz rengeteg gyakorlás, kitartás és alázat kell. Nagyon veszélyes a határok felelőtlen feszegetése! Amikor motorozok, kizárólag a gép létezik, a pálya és én. Csakis így lehet sikeresen, épségben kivitelezni a köröket – magyarázza a szolnoki fiatalember. A sporttal járó pontosság pedig a hétköznapjait is átjárja.

– Nem esek túlzásokba, de szeretem, ha rendszerezettek a dolgaim. Ezt a motorsportnak is köszönhetem – vallja a versenyző. Emiatt talán családja is kevésbé félti, hiszen jól tudják, Attila higgadtan, hűvös fejjel mutatja be a sokszor életveszélyes mutatványokat.

Felesége igazi társa a különleges kalandban, gyermekei pedig ebben az extrém világban nőnek fel. A kihívások, az időről időre megújuló célok hevítik Attilában a rajongás tüzét a sport iránt. És van még egy fontos tényező.

– Elképesztően jó érzés látni az emberek reakcióját. Nagyon jólesnek a visszajelzések, a rajongás irántam és a sport iránt. A bemutatók után rendszerint közös képet és aláírásokat kérnek tőlem.

Fotó: Nagyidai Andor

– A közeljövőben például én leszek a meglepetésprodukció egy esküvőn, bevallom elég izgatott vagyok. Megtisztelő, hogy részese lehetek egy ilyen meghitt ünnepnek, ami az ember életében jó eséllyel csak egyszer van – részletezi lelkesen.

Palatinus Attila tehát a legkevésbé sem unatkozik, számos verseny és fellépés tarkítja naptárát az év második felében is. Elképesztő és különleges élményeiről garantáltan hallhatunk még a jövőben.

Szabadidejében szívesen rúgja a bőrt

Attila a mindennapokban sem pihen. Családja központi szerepet tölt be az életében, igyekszik minél több időt velük tölteni. A motorozással kapcsolatos háttérmunkákkal is sok feladata van.

Emellett a két motor és a quad karbantartása szintén jelentős helyen áll a teendők listáján. Az alkatrészeket illetően Attila már több szponzor támogatását is élvezi, de kifejezetten hálás Géczi Gábor barátjának, aki nagy segítséget nyújt neki a motorok szerelésénél.

Attila szinte az egész évet kihasználja az edzésekre a folyamatos fejlődés érdekében, így ez szintén meghatározó tényező az időbeosztásában. Változatos mozgások beiktatására törekszik. Egy héten néhányszor focizni is eljár a barátaival.

Elárulta, hogy tinédzserként voltak komolyabb tervei a futballal, de a motorozás szeretete felülkerekedett ezeken az elképzeléseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában