jászkunság

2019.06.14. 19:58

Vitákhoz is vezethet a cégeknél a nyári szabadságok tervezése

A nyári szabadságok kiadása sok, főleg kisebb vállalkozás vezetőjének feladja a leckét. Nagyvállalatoknál, üzemeknél általában akad elég más feladatkörbe átcsoportosítható ember, így jó esetben nem okoz fennakadást a helyettesítések megoldása.

Kovács Berta

A legtöbb helyen már év elején elkezdik tervezni a munkatársak szabadságát, hiszen a vállalkozásoknak nyáron is zavartalanul működniük kell.

Forrás: Shutterstock

Az is bevett szokás, hogy egy gyárat nyaranta néhány hétre leállítanak, és ebben az időszakban adják ki a hosszabb szabadságokat, egyúttal elvégezve az éves karbantartásokat.

A kis létszámú vállalkozásoknál viszont nem biztos, hogy van kapacitás a helyettesítésre, így kénytelenek nem épp optimális megoldásokhoz nyúlni. Ráadásul a munkaerőhiány is nehezíti a helyzetet.

– Mindig gondban vagyunk a nyári szabadságokkal – vallotta meg egy vidéki bolt eladójaként dolgozó hölgy. – Szülőként nyilván vakáció idején szeretném kivenni a szabadságom nagy részét, amivel nem vagyok egyedül.

– Nyilván egymásra azért tekintettel kell lennünk, csakhogy a főnökünk azt szeretné, hogy inkább az őszi, tavaszi gyérebb forgalmú időszakokban menjünk el. Ez persze minden évben vitákkal is jár.

– Az sem jó, hogy kevesen vagyunk, és ha már ketten távol vannak, aki marad, lényegében folyamatosan túlórázik és viszi a szombatot, de legalább már fizetnek érte.

Egy kis összeszerelő üzem technikusaként Gábor elárulta, idén nagyon húzós náluk a szabadságolás, mert időközben hárman is elmentek nagyobb céghez, és őket nem sikerült pótolni.

A szabadságokat viszont ők nem szeretnék átvariálni, mivel többen is befizettek utazásra. Így főnökükkel abban maradtak, hogy amennyit csak lehet, előre dolgoznak, plusz órákat vállalva, ezt pedig valamikor lecsúsztatják.

A Jászságban, egy üzemben dolgozó László nemrég épp amiatt jött el a cégtől, mert rendszerint hátrányos helyzetbe került a szabadságok, szabadnapok kiadásánál. Mint mondta, azt megérti, hogy a kisgyerekesek előnyt élveznek, azt viszont nem, hogy a csoportvezetők kedvencei is, akik egyedülálló, huszonéves ifjak, és alig melegedtek meg a cégnél.

Az éppen szabadságon lévő kollégák munkáját a többieknek kell elvégezniük.
Forrás: Shutterstock

Elvált emberként ő is szeretett volna egy-két hetet a fiával tölteni a nyáron. Tavaly is mindössze négy összefüggő napot tudott kivenni augusztusban, azt sem akkor, amikor ő szerette volna, előző csütörtökön szóltak neki, hogy a jövő héten mégsem maradhat távol, mert túl kevesen lennének úgy a részlegben. A szabit két héttel eltolták, hiába tiltakozott, a fia pedig akkor épp táborozni ment, és persze őrá haragudott. Ezt elégelte meg.

A huszonéves Polónyi Tamásnak hegesztő a szakmája. Épp most döntött úgy ő is, hogy vált. Nem volt rossz voltaképp a korábbi munkahelye sem, fizettek is, de csak a nyár legvégén tudott volna kivenni szabadságot, rengeteg megrendelés futott be ugyanis.

– Most vagyok fiatal, most szeretném élvezni az életet, a nyári bulikat! – hangsúlyozta. – Mennénk a haverokkal fesztiválokra, a Balatonra, ismerősnél meg is szállhatnánk.

– Pénzszűkében sem vagyok, spóroltam is a nyárra, erre mondjak le mindenről, csakhogy egy műhelyben túlórázhassak nap mint nap, aztán itt is csak papíron adják ki a szabit? Inkább felmondtam, és majd augusztusban keresek új állást, a hegesztőket amúgy is folyamatosan keresik – osztotta meg hírportálunkkal elképzeléseit.

– Hallani, hogy még mindig megesik, hogy trükköznek a szabadságokkal, de ez manapság már visszaszorulóban van, mivel ez ma már hátrányára van a cégnek – emelte ki Ádám Csaba, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) megyei elnöke.

A legtöbb helyen már év elején elkezdik tervezni a munkatársak szabadságát, hiszen a vállalkozásoknak nyáron is zavartalanul működniük kell.
Fotó: Shutterstock

– Az ilyesmiben ma már nem partnerek a dolgozók. Lehet játszani a szabadságokkal, de nincs értelme, ha felmond emiatt a dolgozó. A munkavállalónak nemcsak joga, hogy szabadságra menjen, hanem valós feltöltődést nyújt, így gondoskodni kell róla, hogy ez biztosítva legyen.

– Természetesen a szabadságok kiadása egy néhány fős mikrovállalkozást sokkal határozottabban érint, hiszen nem mindig lehet előre dolgozni, így komoly logisztika és tervezés szükséges, fel kell mérni, mi az a szolgáltatás, amit ilyenkor is megfelelő szinten tudnak biztosítani. Például egy beszállítónál a nagyobb cégek leállásához igazodva adják ki a munkavállalók szabadságát.

– Egymás között a mi vállalkozásunknál is körbekérdezzük, kinek a partnerénél mikor van leállás, és az alapján osztjuk be a nyári pihenést – hozott példát a hatékony megoldásra Ádám Csaba.

– A sikeres vállalkozásoknál nem „munkavállalókat”, hanem „munkatársakat” foglalkoztatnak, akik együtt tudnak élni a cég gondjával, bajával, kihívásaival, akik átlátják, hogy ha valamit esetleg másként kell csinálni, és tesznek is annak érdekében – hangsúlyozta dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke.

– Mindenkinek arra kell törekednie, hogy ha a tulajdonos, a vezető elmegy szabadságra, a cég külső környezete, a partnerek ne érezzék meg, hogy nincs ott a főnök. Nyilvánvaló, hogy regenerálódnia mindenkinek kell, nemcsak a dolgozóknak, hanem a tulajdonosoknak is. Egy jól működő vállalkozásnál, meggyőződésem, hogy a dolgozók tudják, mit kell vállalniuk egy-egy munkatárs távolléte idején, és azt meg is oldják maguk között.

Mindig kéznél van a segítség, amikor szükség van rá

A megyei Civil Információs Centrum (CIC) helyzete speciális, hiszen a szabadságok idején szükség esetén számíthatnak önkéntesekre is.

– A munkatársaink szakmai feladatokat látnak el, így voltaképp minden alkalmazott el tudja alapszinten látni a másik munkáját is – mutatott rá dr. Molnár Beáta, a megyei CIC és Önkéntes Központ vezetője.

– Az adott szakfeladatoknak, határidőknek megfelelően viszont ütemezni kell a szabadságokat. Nyáron sem zárunk be, csak júliusban rövidített nyitvatartással működünk, tizenkilenc óra helyett tizenhat órakor zárunk, pénteken pedig délig vagyunk.

– Az állandó önkénteseink szoktak besegíteni a szabadságolások idején. De maguk az önkéntesek is tudnak előre tervezni, mivel a várható programok negyedévre előre le vannak adva, így mindenki időben megtervezheti, melyiken tud részt venni, melyiken pedig nem, mivel épp nyaral vagy pihen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában