GALÉRIÁKKAL

2019.07.26. 14:25

Dr. Benkő Tibor és dr. Simicskó István is Szolnokon járt

Szolnok igen régóta katonaváros. Hogy manapság is az, mi sem bizonyítja jobban, hogy egy napon, szinte egy időben két katonapolitikus is a megyeszékhelyen járt.

Mészáros Géza

Péntek délelőtt dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke a Felső-szandai réten elterülő sportrepülőtéren látogatta meg az első nyári repülőtábor „lakóit”, annak zárónapján.

Vizitálásában kísérete volt Szalay Ferenc polgármester, valamint dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese. Hivatalosan ezen a napon jelentették be, hogy a megszűnt Szolnoki Honvéd Sportegyesület helyett a város és a honvédség megalapította közös klubját, a Honvédelmi Sportegyesület Szolnok-ot.

Négy szakosztállyal kezdi meg működését az egyesület: vitorlázók, motoros vitorlázók, motoros kisrepülők és az ejtőernyősök. A klub – amelynek tagjai (jelenleg 52-en vannak) civilek és katonák – elnöke dr. Bali Tamás, alelnökei pedig Rezák László önkormányzati képviselő és Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum igazgatója. Az első nyári repülőtábor a Honvédelmi Sportszövetség 4,6 millió forintos támogatásával valósult meg, és mintegy húsz fiatalt mozgósított.

Mint azt Simicskó István elmondta, az első tábor célja, hogy a katonai repülőszakma megismertetésén keresztül megszólítsa a repülés iránt érdeklődő fiatalokat, valamint kialakítsa a honvédség iránti kötődést. Cél az is, hogy a táborokban szerzett pozitív élmények és újszerű tapasztalatok hatására célként jelenjen meg a katonai repülő hivatás. Emellett fontos, hogy a katonai pályára irányításon túl a későbbi katonai repülő-kiképzési programokban a potenciálisan számításba vehető fiatalok időben, előzetes repülési kiválogatáson menjenek keresztül.

Amellett, hogy a Felső-szandai sportrepülőtéren két-két motoros vitorlázó és vitorlázó repülőgéppel zajlottak a repülések, a résztvevőknek lehetőségük nyílt a katonai repülés kipróbálására is az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis harci- és szállítóhelikoptereivel, valamint a harcászati szimulátorok alkalmazásán keresztül bepillanthattak a pilóták műveleti képzésébe is.

Szalay Ferenc pedig azt hangsúlyozta, hogy Szolnokon újra beindult egyetemi szinten a pilótaképzés: – A repülőműszaki képzés is elindul idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szolnoki campusán, kiegészítve a repülőgép-vezető és a katonai repülésirányító szakági képzést, így teljessé válik a légiközlekedési alapszak oktatása megyeszékhelyünkön, egyetemi szinten.

A Széchenyi városrészben található MH Béketámogató Kiképző Központban pedig a 20. Euroatlanti Nyári Egyetem zárónapján tartott előadást a hazai és nemzetközi katonapolitikáról dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont által szervezett kurzuson a tárcavezető hangsúlyozta: Magyarországnak szüksége van korszerű, modern, a 21. század kihívásainak megfelelő Magyar Honvédségre, amely garantálja az ország biztonságát és aktív tagja a szövetségi rendszernek. Mint mondta, nagyon gyorsan változik a biztonsági környezet, új fenyegetések jelentek meg, ezért fejleszteni kell a honvédséget.

Kifejtette: Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik; egyrészt a nemzeti képességen, az erős, korszerű honvédségen, a jól kiképzett, lojális, elkötelezett katonákon. A második pillér a szövetségi rendszer által nyújtott garancia, a harmadik pedig a társadalom honvédelmi elkötelezettsége és felelősségérzete. Amennyiben az egyik pillér is hiányzik, a rendszer összeomlik – mondta.

Benkő Tibor célként jelölte meg, hogy Magyarország 2024-ig a GDP 2 százalékát honvédelmi jellegű kiadásokra tudja fordítani. Cél az is, hogy a honvédelmi költségvetés 20 százalékát a Magyar Honvédség korszerűsítésére, fejlesztésére tudják fordítani, ezt már tavaly sikerült elérni – közölte.

Az idei 513 milliárd forint költségvetési támogatás a 2020-as költségvetési javaslat szerint 616 milliárd forintra bővül majd. A költségvetési támogatáson felül sikerült a kormánynak plusz anyagi forrást biztosítania a honvédelmi képesség erősítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában